Японец изобрети стъкло, което се възстановява само след счупване

Японец изобрети стъкло, което се възстановява само след счупване Японски учен откри случайно нов тип стъкло, което се възстановява след счупване само с притискане на парчетата заедно, съобщи АФП, цитирана от БТА. 
До навлизането на новия вид стъкло в производството обаче ще минат години. Юнагисава от университета на Токио разказа, че е открил новия материал, докато изучавал адхезиви за мокри повърхности. В лабораторен експеримент той счупил на две направено от него стъкло. След това, когато притиснал две парчета на стайна температура за 30 секунди, те се слели.
Възстановеното стъкло изглежда доста здраво - когато към двата му края бъде закрепена пълна бутилка, то не се чупи.
Стъклото е органично, близко до акрилното. То се произвежда от свързване на полимера полиетер и тиокарбамид. Водородната връзка между тях придава на стъклото самосвързващите се свойства.
Постижението може да удвои и утрои живота на много стъклени изделия, на автомобилните стъкла и строителни материали. Прототипът обаче не е идеален, защото здравината му отслабва над температура от 40-45 градуса Целзий.
Други учени са демонстрирали подобни свойства с каучук и гелове, но Юнагисава е първият, получил ги с вид стъкло, без да трябва предварително да го стопява.
28.12.2017, 15:30 часа
688 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha