Пратеници на ЮНЕСКО наблюдаваха леденото хоро в Тунджа

Пратеници на ЮНЕСКО наблюдаваха леденото хоро в Тунджа Десетки мъже, а тази година за пръв път и деца, се хванаха на традиционното Богоявленско ледено хоро във водите на Тунджа в Калофер. В подбалканския град пристигнаха и етнолози - пратеници на ЮНЕСКО. Те специално наблюдават леденото хоро, което кандидатства да бъде вписано в световното нематериално културно наследство. Уникалното ледено хоро по традиция се играе на Богоявление. Тази година за първи път във водата имаше и детско хоро. 
Ритуалът започна още в 07.00 часа сутринта. Участниците в хорото преминаха през града с тъпани и гайди и навлязоха в ледените води на реката. След това бе хвърлен и богоявленският кръст. Както повелява традицията, след изваждането му от водата кръстът бе предаден в ръцете на най-малкия участник на хорото. Тази година това е 11-годишният Драгомир. Хиляди гости на Калофер наблюдаваха зрелищния ритуал. 
Леденото мъжко хоро в Калофер е традиция, която се спазва от поколения. Всяка година на 6 януари, независимо колко е студено, мъжете влизат във водите, пеят песента „Залюбила е Василка“ и играят, а попът хвърля кръста в реката. Вярва се, че ако китката здравец в ръцете му замръзне, годината ще е плодородна и щастлива. Възрастните калоферци разказват, че като излезеш от водата, се чувстваш нов човек. И никой не се разболява. 
 
06.01.2018, 12:15 часа
645 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha