Вижте кожните промени, които сигнализират за болест

Вижте кожните промени, които сигнализират за болест Тъмните кръгове под очите не са само от недоспиване. Те, както и други проблеми по кожата могат да ни кажат повече за нашето здравословно състояние, отколкото знаем. Това твърди д-р Сюзън Тейлър, професор по дерматология в Пенсилванския университет по медицина. 
Кожните промени трябва да се наблюдават внимателно, защото може да ни подсказват, че имаме някакъв проблем, обяснява специалистът пред Today.
 
Изтъняване на веждите
Много жени си правят веждите все по-тънки, но това се дължи на скубане. Ако се появи изтъняване без намеса на козметик, тогава притежателят им може да има сериозен проблем. Изтъняването може да се дължи на промени със щитовидната жлеза, особено на понижената й функция или така наречения хипотиреоидизъм.
Трябва да се провери и за други симптоми, които да наведат на проблем със щитовидната жлеза. Например, хората с хипотиреоидизъм се чувстват уморени, по-мудни са и често им е студено. Освен това кожата им е суха (по-суха от нормалното за зимата), имат запек, проблем с червата, казва д-р Тейлър. И съветва при подобни симптоми да посетим ендокринолог, който ще ни види на ехограф. 

Акне и косми по лицето
За мнозина косата по лицето може да се дължи на генетична предразположеност. Но акнето се появява заради стрес и куп други фактори. Ако забележите, че често имате пъпки по лицето и не може да се избавите от тях, ако ви избиват косми по брадичката, то най-вероятно това е предизвикано от свръхпроизводство на мъжкия хормон тестостерон. В други случаи тези симптоми се дължат на неправилно функциониране на яйчниците, например поликистозни яйчници. Затова специалистът препоръчва в случая жените да посетят гинеколог. 
Високите нива на инсулин също могат да стимулират производството на мазнини в кожата, които предизвикват възпаление и образуване на акне. Това води до разпадането на колагена и еластина, което набръчква кожата и я прави по-уязвима на външно влияние. Избягването на храни с високо съдържание на захар ще намали инсулина, съответно и досадните пъпки по лицето. 

Червени петна по бузите
Някои хора се изчервят бързо от свян, други имат студова алергия, която се активира през зимата и предизвиква червени петна по бузите. Но при трети тези симптоми са по-тревожни. 
Ако имаме зачервяване по бузите и брадичката, което се засилва през лятото, това може да е автоимунното заболяване лупус. То не е за подценяване и затова веднага трябва да посетим имунолог.

Тъмни кръгове под очите
Появата на кръгове или така наречените торбички под очите се получава заради по-голямо количество течност, която изпълва мастните подложки, които обграждат окото. Те могат да бъдат знак за прекалено голямо количество сол, което употребяваме или хронични алергии. 
Ако освен тъмните петна има и зачервяване, това може да е признак на автоимунния проблем дерматомиозит. Той се свързва с болки в мускулите, юувствителност на ставите, слабост, отпадналост. Д-р Тейлър обяснява, че болните трудно могат да повдигнат ръцете си, да се срешат, да изкачват стъпала и други ежедневни дейности, които са леки за здравите хора.
11.01.2018, 11:36 часа
897 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha