Представят местния бизнес на електронна платформа „Враца – гарантирано работно място“

Представят местния бизнес на електронна платформа „Враца – гарантирано работно място“ Областният управител на област Враца представи държавния план-прием за учебната 2018-2019 година днес на среща в Областна администрация – Враца. При завършващи 1535 седмокласници на територията на цялата област, общият възможен брой паралелки, които могат да бъдат реализирани, са 63, от които 44 професионални.
„Ролята на областния управител и администрацията е пряко свързана с координирането, планирането и популяризирането на държавния план-прием в съответната област. Когато има обща политика, консенсус и съобразяване на всички с реалната социално-икономическа ситуация, този процес протича безпроблемно и целенасочено“, заяви Малина Николова. По думите й, наличието на съпротива, дори и на единици от участниците в този процес, без логика, без обоснованост, без грижа за бъдещето води, вместо до развитие, до регрес и дестабилизиране на образователната система, на областната икономика и на конкурентоспособността на областта.
Във връзка с предложения план-прием на територията на община Враца, който променя съотношението на професионалните и профилираните паралелки и предизвика дебати по темата, областният управител изрази позицията си в подкрепа на решението на кмета на община Враца да съгласува реалистичен и балансиран прием.
„Днешните решения, свързани с държавния план-прием са следствие от избора да бъдат закрити още училища след оптимизацията през 2008 г. или принципно, обосновано и равнопоставено да се регулира приемът, така че да се запази всяко училище“, заяви Малина Николова. Тя коментира също, че години наред в община Враца, държавният план-прием се съгласува от кметовете на общината, без да се вземат предвид експертните предложения на РУО и това води до формални решения.
„Днес, с постигнат консенсус от всички страни, имаме ефективно решение за приема в град Враца, основаващо се на анализа и експертната оценка на Регионалното управление на образованието, съгласието и единомислието на регионалните и местни власти, работодателските организации и бизнеса. Това решение напълно отразява реалната социално-икономическа обстановка и взема предвид нормативните актове и националните програмни документи, както и Регионалната програма за развитие на професионалното образование и обучение в област Враца“, допълни още Малина Николова.
„Днешните решения игнорират формалността, основавайки се на реалностите в системата - само за 6 години учениците в община Враца са намалели с 981, а паралелките със средна пълняемост 22 ученика – с 45. Тези решения по никакъв начин не подценяват правото на учениците и техните родители да направят избор – избор информиран, а не манипулиран, с ясната представа какви кадри ражда профилираното образование и обучение и какви професионалното“, поясни областният управител. Тя представи част от инициативите и инструментите, с които ще реализира регионалните политики по образование, координирани от областната администрация. Те предвиждат на сайта на Областна администрация – Враца да бъде представяна пълна информация на заинтересованите страни за нормативната уредба, програмните документи и постиженията, свързани с провеждане на държавната политика по образование, както и регионалните политики и документи за осигуряване на съответствие между националните и местни интереси. Друга иновативна инициатива е създаване на Електронна платформа „Враца – гарантирано работно място“, която да представя местните компании и фирми, техните заявки за квалифицирани кадри по години, специалности и брой работни места и даваща възможност на завършващите средно и висше образование да се регистрират и намерят работно място в област Враца. Чрез средствата за масово осведомяване, гражданите на област Враца ще бъдат информирани за възможностите, предлагани от бизнеса и образователните институции. Изготвянето и приемането на областна и общински стратегии за развитие на образованието и икономиката с 5-годишен хоризонт на действие също ще е част от мерките.
„Всяка следваща стъпка ще бъде свързана със задържането и реализацията на кадрите – тук, на територията на областта, където местният бизнес създава условия, изисква, подпомага младите хора и дава бъдеще на Врачанска област“, заяви в края на срещата областният управител Малина Николова.
Директорите на професионалните гимназии, средните училища и Профилираната езикова гимназия, участници в срещата, представиха планираните от тях паралелки за придобиване на професии и част от училищните програми, свързани с реализацията на държавния план-прием.
18.01.2018, 09:37 часа
1496 4
Коментари

Друг стар врачанин

18.01.2018, 20:22 часа
Нещо като "Истанбулска конвенция" - зад привидно добри намерения прозират завистта и комплексите на някои твърде временно "управляващи"...

isko

18.01.2018, 12:36 часа
От некомпетентни хора какво може да се очаква!? Простотия и съсипия.....

Майка

18.01.2018, 10:13 часа
г-жо Николова, къде бяхте Вие през 2008 година, когато се закриваха училища или тогава не ни трябваха работници? Защо сега насила ще учим децата на занаяти? Какво професионално развитие имат децата които сега завършват тези професионални паралелки?

Стар врачанин

18.01.2018, 09:50 часа
Бла, бла...Празни приказки. Първо, в името на т.н. "демокрация" от раз бе унищожена промишлеността на града. След това, дълго и мъчително, в името на т.н. "местен бизнес" управляващите времянки постепенно унищожиха и образованието...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha