Проекто-бюджетът на община Монтана стигна 42 милиона лева

Проекто-бюджетът на община Монтана стигна 42 милиона лева Проекто-бюджет за тази година с рамка от 42 милиона лева внесе кметът на Монтана Златко Живков за разглеждане в комисиите на Общинския съвет. Предварителните сметки са със 7 милиона повече от първоначално планираните приходи за миналата година.
Още 12,2 милиона лева ще бъдат усвоени чрез 19-те проекта, които общината изпълнява  по оперативни програми на Европейския съюз. Най-голяма част от средствата са по оперативна програма Региони в растеж – 8,3 милиона лева, с които ще продължи изграждането на парковете и сградите от образователната инфраструктура. Ще бъдат основно ремонтирани сградата на езиковата и математическата гимназии, на ІІІ-то и ІV-то училище, на ІV-та и на VІІ-ма детска градина.
С 6,5 милиона лева  ще бъдат финансирани основни ремонти на улици, тротоари, обществени сгради, църкви, паркинги, детски площадки, укрепителни съоръжения и паркове. Най-големият обект е реконструкцията на  улица „Индустриална”.  Проектът предвижда се да бъде отворен прелеза при завод „Монбат” на улица „Иван Давидков” и реконструиран прелеза след жп-гарата на линията в посока Бойчиновци.  
Близо половин милион лева са планирани за   изработване на иконостас и за иконопис на храм „Свети Дух” както и озеленяване на пространството пред него. Най-голямата църква в Северозапада се строи вече 10 година и инвестициите в изграждането са 2,8 милиона лева, собствени средства на община Монтана.
И през тази година ще потвърдим политиката си за развитие на малките населени места. В инвестиционните списъци са планирани 500 хиляди лева за ремонти  читалища, кметства и храмове във всичките 23 села.
За областната болница ще бъде  закупена нова  апаратура за комплексна съдова и неврологична диагностика, както и техника за хирургично отделение на стойност 50 хиляди лева.
Ще бъдат инвестирани средства в SMS-система за паркиране, автобусни спирки, детски площадки.
В бюджета са заложени 20 хиляди лева за фонд „Ин витро” и 25 хиляди лева за безплатно пътуване на пенсионерите над 70-годишна възраст.
Общинската власт ще продължи да изпълнява социалните си ангажименти  към клубове на пенсионери и хора в неравностойно положение.
„Този бюджет е най-големият който Монтана е имала досега. Възможно е със средставата от европейските проекти да стигне до 60 милиона лева още през първата половине на годината. Това е голяма предизвикателство не само като изпълнение на приходите, но и като изпълнение на амбициозните проекти,  които поставяме в приоритетите си за годината”, заяви Живков.
22.01.2018, 15:26 часа
1571 1
Коментари

КУ-КУРИГУУУУ

22.01.2018, 18:24 часа
А НЯКАКВА ТАКАВА ПРОЕКТО БЮДЖЕТНА РАМКА И ПРОГРАМА ЗА ВРАЦА. ТУКА ЕДИН ПАЯК, ВЕЛО АЛЕЙ ОТ БОЯ И ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ. ЕДИН ДЕН ВРАЧАНИ ЩЕ ХОДЯТ ДА РАБОТЯТ ОСВЕН В МЕЗДРА И БОТЕВГРАД И В МОНТАТА. УСЕЩАТЕ ЛИ КОЛКО СМЕ ЗАПАДНАЛИ.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha