"Булгаргаз“ може да се окаже със запорирани сметки

"Булгаргаз“ може да се окаже със запорирани сметки “Булгаргаз” ЕАД може да се окаже със запорирани сметки. Причината е, че фондът Worldview, основният кредитор на „Петрокелтик“, най-големия британски инвеститор в България, ще търси изпълнение за неизплатени средства от "Булгаргаз“. За неизплатените сметки на „Булгаргаз“ става ясно от съобщение на фонда в Туитър.
Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов не за първи път влиза в конфузна ситуация и в неясна като причина конфронтация с британския инвеститор. "Петрокелтик“ е един от най-големите британски инвеститори в България и държи концесията за добив на природен газ от три блока в шелфа на Черно море - "Галата", „Калиакра" и "Каварна". Когато Николай Павлов бе министър на енергетиката в служебното правителство, наложи глоба на „Петрокелтик“. След извършена обстойна проверка на случая се оказа, че глобата е незаконна и неправомерно наложена, а средствата бяха възстановени. От компанията отказаха коментар на този „странен случай“ с довода, че не искат заради него да накърнят авторитета на търговските и икономически отношения между Обединеното кралство и България.
В края на миналата година имаше сериозно раздвижване в контактите между София и Лондон и от тази гледна точка действията на шефа на „Булгаргаз“ и бивш служебен министър Николай Павлов будят недоумение и изглеждат нелогични. Българският министър-председател Бойко Борисов бе в Лондон, където беше приет от премиера Тереза Мей. По време на разговорите той изрази надежда, че Великобритания ще остане наш стратегически партньор.
На посещение пък в София пристигна британският министър на търговията Грег Хендс, за да задълбочи търговските отношения и да подкрепи приоритетите на българското председателството на ЕС. Тогава Хендс се срещна с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на икономиката Емил Караниколов, с които обсъдиха бъдещата търговска политика на Великобритания и на ЕС, както и ключови сектори в отношенията между двете страни като енергетиката. 
23.01.2018, 09:13 часа
985 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha