Инспекцията по труда във Враца готви фалити на няколко врачански фирми

Инспекцията по труда във Враца готви фалити на няколко врачански фирми Инспекцията по труда във Враца се подготвя в скоро време да обяви в несъстоятелност няколко врачански фирми, научи BulNews.bg. Това е крайната мярка, която ще могат да предприемат инспекторите в голямата битка с некоректните работодатели.
Не е тайна, че във Враца има няколко фирми от текстилния бранш, които редовно бавят трудовите възнаграждения на работниците си и от години са в „черния списък“ на инспекцията.
Промени в правомощията на инспекторите от 1 април обаче имат за цел да защитят служителите на некоректните фирми, като при установяване на забавени с повече от 3 месеца заплати инспекторите директно ще могат да подадат некоректната фирма на окръжния съд във Враца за обявяване в несъстоятелност.
Така работниците ще могат да търсят обезщетение за неизплатеното им до 3 години назад. До 3 месеца от стартиране на процедурата по несъстоятелност хората трябва да подадат заявление до фонда за обезщетение, поясни директорът на инспекцията по труда във Враца Румен Младенов.
Единственото, което може да спре инспекторите да подадат към магистратите молбата за фалит, е некоректните работодатели да изплатят всички задължения към служителите си за последните 3 години и да не допускат нови забавяния на заплатите. Надеждата това да се случи във въпросните шивашки предприятия обаче е минимална, коментират експерти. 
24.01.2018, 11:57 часа
7848 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha