Как кървавата суперлуна ще повлияе върху хората на 31 януари

Как кървавата суперлуна ще повлияе върху хората на 31 януари На 31 януари за първи път от 150 години насам пълно лунно затъмнение ще се съчетае с второто пълнолуние през месеца. Така от Земята ще бъдат видими едновременно феномените кървава и синя суперлуна, тъй като само една нощ преди това земният спътник ще се намира и в най-близката точка от орбитата си спрямо планетата.
Предстоящото лунно затъмнение със сигурност ще бъде зашеметяваща гледка, но подобни явления винаги повдигат въпроси и притеснения за влиянието на Луната върху хората, пише "Флагман".
През зимата, когато слънцето залязва по-рано, значението на земния спътник изглежда нараства още повече.
Вярванията и легендите, свързани с Луната през вековете са много. В исляма например денонощието започва с нейния изгрев. За много култури тя е източник на магическа сила. В древногръцката митология с Луната е свързана Хеката, почитана като богиня на подземния свят.
За нея се вярвало, че изпраща кошмарни сънища на хората, както и че трябва да бъде  призовавана при правенето и развалянето на магии, но и за облекчаване на родилните мъки. В Америка пък ацтеките смятали, че луната е бог от мъжки пол – Тексистекатъл.
За европейците през средновековието Луната била източник на страх, а Хеката – зла богиня, придружавана от демони.
В Библията хора, умствено или телесно болни, за които се вярвало, че се мъчат най-много при пълнолуние, са наречени лунатици. В Евангелието от Матей те са свързани с бесове и с Дявола. През 2012 година употребата на думата „лунатик” бе забранена за употреба като обидна в САЩ.
През средновековието Луната се свързва и с мита за върколаците – хора превръщащи се в човекоядни вълци при пълнолуние. Тези вярвания са свързани с друг мит – че вълците вият към земния спътник, което всъщност не е вярно.
Виенето е свързано с многобройни социални функции и общуването в глутницата. То достига сезонен пик през зимните месеци, по време на ухажването и развъждането. Ето защо за древните хора е било логично да свързват виенето на вълците с пълнолунието през януари.
Доколко обаче луната влияе върху човешката психика и поведение е твърде спорно. Няма категорични научни доказателства за подобни ефекти. Изследванията сочат, че по време на пълнолуние дълбоката фаза на съня продължава средно с 5 минути по-малко. Тази промяна не изглежда достатъчно значителна, за да доведе до преумора или някакви други последствия.
Освен това в големите градове, които са осветени денонощно, влиянието на промените в лунната светлина е минимално.
Пълната Луна е свързана и с по-силни приливи. Докато гравитационното влияние на спътника върху планетата е безспорно, то ефектът за отделните хора до този момент не е доказан.
Има теория, според която, тъй като по-голямата част от човешкото тяло е съставена от вода, то Луната му влияе подобно на океаните. И например по време на пълнолуние менструалният цикъл на жените е по-силен и се раждат повече деца. Липсват категорични научни доказателства за тези теории, като повечето изследвания не откриват никаква връзка между лунните цикли и човешкото здраве.

28.01.2018, 16:45 часа
2438 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha