82-годишна докторка лекува цяло село в Монтанско

82-годишна докторка лекува цяло село в Монтанско Лекарка на 82 години е най-старото джипи в област Монтана. Д-р Иванка Коцева е родена през 1935 година и вече повече от 50 години се грижи за здравето на хората в монтанското село Владимирово. 
Повечето от хората в селото с 1430 жители са се родили пред очите й и тя познава здравните проблеми на дядовците, родителите и децата им. Заради денонощната си работа за здравето на хората във Владимирово и района преди няколко години управата на Бойчиновци награди д-р Коцева с почетния плакет на общината. 
Сред ветераните на медиците в област Монтана е и 81-годишен стоматолог, казаха от Здравната каса. 
В началото на тази година договори със Здравната каса в област Монтана имат общо осемдесет и осем общопрактикуващи лекари. 
52-ма от тях са на индивидуална практика, а 36 са в групова. 
Най-младият общопрактикуващ лекар в региона е на четиридесет и една години. Договор с РЗОК- Монтана имат и 76 стоматолози, които са крайно недостатъчни, заявиха здравните експерти. 
Най-младият дентален доктор в Монтанско е на двадесет и девет години. Застаряването на лекарското съсловие в област Монтана и страната добива драматични измерения. Над 50% от лекарите са на възраст над 45 години, а всяка година стотици български лекари напускат страната в търсене на реализация в чужбина, коментират с тревога медицинските специалисти. Според статистиката на РЗОК близо 31 000 жители на област Монтана, т.е. всеки четвърти, са без здравни осигуровки. 
30.01.2018, 16:00 часа
7454 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha