РИОСВ удря с глоба от 100 бона "Лукойл Нефтохим" заради отровния въздух в Бургас

РИОСВ удря с глоба от 100 бона "Лукойл Нефтохим" заради отровния въздух в Бургас Операторът „Лукойл Нефтохим Бургас” ще бъде глобен със 100 хил. лева, съобщи днес директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова на пресконференция по повод зачестилите сигнали за неприятна миризма през последния месец.
Инж. Атанасова уточни, че „Лукойл Нефтохим Бургас” ще бъдат санкционирани за нарушаване на т.9.4. от комплексното им  разрешително, тъй като не са предоставени писмени доказателства за засилен контрол и предприемане на незабавни действия за идентифицирането на миризмите.
„След като са получили множество сигнали и от зеления телефон, и от телефон 112, е трябвало да проверят данните на метеостанциите и да ограничат производството и обработката на старите екологични щети (окислителните езера, б.а.) ”, обясни инж.Атанасова, съобщи „Флагман“.
Точно окислителните езера, които всъщност са утайници от времето, когато рафинерията бе още държавна, се оказаха източник на неприятната миризма в Бургас, но е коректно да се уточни, че нямаше превишени нива на опасните за здравето бензен, азот, сероводород и ацетон. Причината те да се усещат във въздуха са ниските температури, както и самата технология за рекултивация на езерата – с нагряване на нефтените отпадъци. След като РИОСВ Бургас е издала предписание на оператора да спре, не са подавани нови сигнали на зеления телефон.
В окислителните езера се събират всички стари екощети от завода. Там буквално са изливани нефтените утайки, керосин, мазут, полипропилен, останки от цялото старо производство  на завода, както и отпадъците от големия пожар преди 30 години.
„Това, което се е случвало там през 60-те години на миналия век е плашещо. Нанесена е огромна щета, която  трябва да се заличи. Окислителните езера трябва да се рекултивират до 2020 година”, отбеляза зам.-кметът на Бургас по екология и европейски политика Руска Бояджиева, която също присъства на пресконференцията.
Тя уточни, че искането на Общината е „Лукойл Нефтохим Бургас” да закупят комплексна станция, която да бъде монтирана в ж.к.”Славейков” и да измерва в реално време качеството на въздуха.
07.02.2018, 15:36 часа
1937 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha