ЦИК препоръча на НС да отложи електронното гласуване

ЦИК препоръча на НС да отложи електронното гласуване Централната избирателна комисия - ЦИК излезе с анализ на проведените симулации на електронно дистанционно гласуване, в който препоръчва на Народното събрание да отложи дистанционното електронно гласуване, предвидено в изборния кодекс за европейските избори 2019 г.
Това изглежда е формалният механизъм, който ЦИК избира, за да се противопостави на електронното гласуване и което прозира от анализа е страх, грешни допускания и най-вероятно - политически натиск, коментират от "Да, България".
Партията е твърдо за провеждането на дистанционно електронно гласуване, като необходима мярка за активно въвличане на по-младите поколения и българската диаспора в демократичния ни процес.
От "Да, България!" настояват да бъде предоставена възможност за дистанционно електронно гласуване на евроизборите 2019-та, като се допусне идентификация с КЕП, а в момента, в който е готова националната схема за електронна идентификация, системата за дистанционно електронно гласуване да бъде надградена в съответствие.
Забавянията, липсата на бюджет и на експертно звено към ЦИК за 2018-та, показва и липсата на желание и готовност от страна на органа, съответно от страна на издигналите го политически партии, за реално въвеждане на дистанционно електронно гласуване. Налице е явен опит да се спре дори инерцията, достигната след референдума за дистанционно електронно гласуване и приетия след това Изборен кодекс, смятат от "Да, България".
Партията счита, че е недопустимо да оставяме страховете на политическата класа да определят бъдещето на демократичния ни процес.
15.02.2018, 14:56 часа
632 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha