Разбиха модерна наркооранжерия в Шуменско, иззети са 54 кг канабис

Разбиха модерна наркооранжерия в Шуменско, иззети са 54 кг канабис 54 кг канабис са иззети при разкриването на модерна наркооранжения в Шуменско, предаде „Фокус“.
Подробности за успешната реализация на криминалистите от ОДМВР - Шумен бяха дадени на брифинг с участието на ст. комисар Ялчън Расим, директор на ОДМВР- Шумен, Маргарита Георгиева, административен ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Шумен и заместник окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов. Към реализация полицейските служители са пристъпили на 16 февруари, след получен оперативен сигнал. Акцията е проведена под надзор на прокурор от Окръжната прокуратура в Шумен.
В имот край Велики Преслав, в момент на сделка с наркотични вещества, били установени трима мъже с инициали Е.Б. (на 46 г. от Велики Преслав), А.Н. (на 42 г. от София) и Т.Г. (на 34 г. от Варна). Имотът бил обитаван от 42-годишния с инициали А.Н. Задържан на място е и Т. Г. От него са иззети 8 400 лева. При претърсване в имота на А.Н. са намерени и иззети 4 кг марихуана и везна. При последващо претърсване в село Кочово е открита оранжерия за отглеждане на канабис. Вътре са намерени 11 чувала със суха тревиста маса, като при полеви наркотест веществото е реагирало на канабис. Намерени са 700 саксии, част от тях са били обрани, а в останалите растенията са били в различна фаза на растеж. Открити са и множество препарати, необходими за третиране на растенията.
Оранжерията е на площ 80 кв. м, била е разположена на територията на подохранилище. Открита е в работен режим, с много добре изградена отоплителна, вентилационна и напоителна система. Общото намерено количество е около 54 кг суха маса, от които 11 кг са т. нар. глави - съцветия на растението, а останалите 42 кг са суха тревиста маса. Първоначално лицата са били задържани за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Александър Наков от София и Ерджан Балов от Велики Преслав имат повдигнати обвинения за държане и производство на наркотични вещества - марихуана в големи размери. Стойността на продукцията е за над 200 000 лв. "Повдигнатото обвинение ще бъде разширено с обвинение и във връзка с отглеждането", посочи Орлин Куздов. Спрямо двамата обвиняеми е взета мярка „Задържане под стража“. Трето лице, заловено в момента на сделка, е с повдигнато обвинение за опит за придобиване на наркотични вещества, но не в големи размери. Спрямо него е взета мярка "Подписка". „Предстои още работа по делото, много експертизи, за доизясняване на обективната истина по целия казус“, каза Орлин Куздов.
Окръжният прокурор Маргарита Георгиева посочи, че е събран огромен доказателствен материал, който предстои да бъде анализиран, да се прецизират обвиненията, да се работи с още свидетели и да се прецени дали е налице необходимост от съпривличане и на други лица в качеството им на обвиняеми.
„Изключително добре свършена работа от страна на криминалистите, защото това е скъпоизготвена и добре поддържана лаборатория, много сериозна инвестиция, откъм техническо оборудване и съответно количество на отглежданите растения, тук всичко е направено изключително скъпо и професионално, инвестицията е с цел осигуряване на получаване на добри неправомерни доходи“, каза Маргарита Георгиева. По думите на Орлин Куздов, няма досега данни, че лицата са успели да продадат от наркотичното вещество. „И в това е и най-голямата заслуга на криминалстите от ОД на МВР, че не са допуснали канабисът да стигне до пазара“, каза още Куздов. Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор от ОП - Шумен.
19.02.2018, 14:53 часа
692 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha