Мръсен въздух души Северозапада! Вижте какво сме дишали през януари

Мръсен въздух души Северозапада! Вижте какво сме дишали през януари Повече от половината януари жителите на Северозападна България са дишали мръсен въздух, научи BulNews.bg. Най-лошо е положението в Монтана, където през 22 дни от месеца са отчетени завишения от нормите.
Справки на Регионалните инспекции по околната среда и водите в региона сочат, че за периода е имало фини прахови частици повече от четири пъти над допустимото. Критично е било положението в Монтана на 27 януари, когато цифрите били най-високи 202.8 мкг/куб м., при нормално 50 мкг/куб м. На 6, 8, 25 и 26 януари завишението е било повече от три пъти над нормата. В останалите 17 дни от първия месец на годината фините прахови частици са били между един и два пъти над допустимото. 
Във Видин ситуацията също не е никак розова. 16 от дните през месеца е имало превишения на нормите. Най-голяма концентрация на фини прахови частици е отчетена също на 8, 27 и 28 януари, като цифрите са два и три пъти над нормата.
Данните показват, че въздухът във Враца е бил най-чист. Едва в 9 от дните през януари е имало завишения. Най-големи са стойностите на 28 януари – 2.7 пъти над нормите.
Фините прахови частици са причинител за много вредни въздействия върху здравето. Те са отговорни за засилването на алергиите, асматични пристъпи, дихателни смущения, рак на белия дроб, както и увеличен риск от възпаление на средното ухо на децата. Освен това се предполага, че те имат въздействие върху заболяванията на сърцето и кръвообръщението.
20.02.2018, 08:25 часа
1240 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha