Згориград готви бунт заради изсичане на дървета над селото /снимки/

Згориград готви бунт заради изсичане на дървета над селото /снимки/ Дърводобивни фирми изсичат вековни дървета във Врачанския Балкан, сигнализираха до агенция BulNews притеснени жители на врачанското село Згориград. Последното голямо сечище, което застрашава живота и здравето на хората в китното селце, се появило преди малко повече от месец. Веднага щом видели камионите, натоварени с огромни дървета да слизат от гората над старата мина, хората сигнализирали в редица институиции. Според контролните органи обаче сечището е напълно законно и било определено в плана на горското стопанство още през 2014 година. Така държавните чиновници се опитали да успокоят жителите на Згориград. Хората обаче не останали доволни и са категорични, че ще предприемат протестни действия, ако голата сеч продължава.
Главните притеснения на жителите на селото са две. На първо място те поставят наближаващите обилни пролетни дъждове, които без естествената бариера от дърветата, могат да залеят цялото село. Историята помни няколко такива големи наводнения, а хората са изпаднали в истински ужас от вероятността за потоп.
Второто притеснение на жителите на селото е замърсяването на въздуха.
„Всички от Згориград са потресени от случващото се. Целият Балкан се е превърнал в сечище. Балкана си отива, а ние оставаме без чист въздух. Тези, които секат вековните дървета са престъпници... Къде са активистите от Пирин, за да видят как държавата позволява унищожаването на природата ни“, споделят пред медията ни възмутените хора. 
В отговор на притесненията на жителите на Згориград директорът на горското във Враца Ивайло Ангелов заяви, че в посочения район няма гола сеч. По думите му теренът бил определен за сечище още през 2014 година от Министерството на околната среда и водите и е съгласуван с всички институции, а преди това преминал екологична оценка. По думите на Ангелов на територията на природния парк се позволява изсичане на определен процент дървен материал, като ако извън регулацията на парка може да се секат 30%, то позволеното на територията му е до 15% от цялата площ на сечището.
Тук основният въпрос на хората е кой решава кои дървета да бъдат отсечени и дали всъщност не се сече доста повече от 15%. Те се притесняват също и колко качествен е контролът от регионалната дирекция по горите в Берковица и дали горските не играят партия с фирмите за дърводобив, за да припечелят някой друг лев.
„Гората в района е 120-годишна. Принадлежността на Врачанския Балкан не забранява сечта, а само позволява по-малко дървесина за рязане. Важно е да се знае, че Пирин е национален парк, а тук е природен парк и може да има сечища. Пак искам да подчертая, че в района няма гола сеч, като съм готов да заведа на мястото всеки, който иска да види как точно се сече“, заяви Ангелов.
Според директора на горското притеснението на хората идва от факта, че всекидневно виждат камиони натоварени с големи трупи да слизат от района. Това обаче не означавало, че районът е обезлесен.
В институциите вече са подадени няколко сигнала за сечището, но е повече от ясно, че фирмите за дърводобив ще продължават да режат „белите дробове“ на врачани и то с помощта на държавата, смятат потресените згориграждани.
21.02.2018, 08:40 часа
6653 6
Коментари

киро

22.02.2018, 09:08 часа
този Иво си кара новият служебен джип, като частен и го боли фара.

миро

22.02.2018, 09:07 часа
Иво на горското във Враца милионерче стана....

merlin

22.02.2018, 08:54 часа
Братя нека излезем цялото село и да ги спрем просто няма да минават па да видим ще може ли някой да ни се опъне!!!!!

DA

21.02.2018, 17:59 часа
Вижте на снимките какво остава след сечта, тоя дето казва че секли 15 процента явно смята че света е кьорав. Балкана се унищожава тотално от 10-15 години. Района към Пършевица е заприличал на австралийски пейзаж.

берко

21.02.2018, 15:40 часа
Горското от Берковица,е винаги в ,,играта,,..

екомафия

21.02.2018, 10:52 часа
На ония от Пирин им плащат от вънка чак за да протестират и да се прават на зелени.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha