Копривата - зарежда ни с енергия, лекува и вталява

Копривата - зарежда ни с енергия, лекува и вталява Всеки се е докосвал до гнева на копривата и е усещал нейното ужилване. Ако изключим тази неприятност обаче, билката е едно много полезно растение, което лекува, помага за общото състояние на организма и е често използвана в кулинарията. Копривата може да се приема под формата на чай, супа или друго ястие. В Непал например консумират яхния с коприва и сирене. 
Добре познатата ни коприва (Urtica dioica) се използва като богат хранителен източник на антиоксиданти, витамини и минерали. Не напразно тя е в топ 10 на супер храните. Лекува заболявания като анемия, подагра, екземи и артрит. Билката расте свободно в природата, достъпна е и безплатна, когато си я наберем. 
От коприва може да си направите прекрасна и изключително питателна салата. Притежава високата концентрация на хранителни вещества и се асимилира лесно под формата на тонизиращ чай, наситен с енергизиращи съставки и уникални растителни елементи. Ще останете изненадани с колко енергия ще се заредите, ако си направите прочистване с младите леторасли. Сутрин на гладно, половин час преди закуска, се изпива една чаена чаша чай от коприва и през деня още две чаши, като се приемат на малки глътки. Задължително без захар и подсладители. 
Концентрираният чай или леко попарените листа от коприва са също храна, богата на протеини и много полезна за лечение след получаване на травми от наранявания или след операция. Листата на копривата успокояват възпаления, артрити и болки в ставите. 
Днес копривата е често употребявана сред съвременните практикуващи билкари за лекуването на заболявания на пикочната система, сенна хрема и също така помага и при доброкачествено уголемяване на простатата, както и за намаляване на симптомите, свързани с менопаузата. 
Чай от коприва помага много при пясък в бъбреците и пикочния мехур. Също така премахва екземи от всякакъв вид. Копривата е най-доброто ни кръвопрочистващо и кръвообразуващо лечебно растение. И понеже тя влияе добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Той лекува също така заболявания и възпаления на пикочните пътища и болестно задържане на урината. И тъй като наред с това той стимулира и ходенето по голяма нужда, се препоръчва особено при пролетно разтоварване (детоксикация). 
В народната медицина чаят от коприва се препоръчва като продължаващо седмици лечение при болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, та даже и тумори на далака, при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни спазми и язви, чревни язви и белодробни заболявания. За да се извлекат полезните вещества, чаят само се запарва. Чай от коприва се пие цялата година - всеки ден по една чаша - за профилактика. 
Копривата помага чудесно и при вирусни заболявания и бактериални инфекции.
Отвара от коприва  влияе много добре при косопад. Ако в продължение на три месеца си миете косата с копривена вода, ще установите как косата ви започва да се възстановява и да спира косопада. Добре е напролет и наесен да се правят профилактично няколко такива измивания на главата.
18.03.2018, 13:30 часа
1594 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha