Във Виена се живее най-добре, София остава 116-а

Във Виена се живее най-добре, София остава 116-а София е втора година подред на 116-о място в класация на градовете с най-добро качество на живот в света. Тя е изготвена от американската консултантската фирма “Мърсър”, съобщи Ройтерс.
Виена е на първо място в списъка от 231 града за 9-а поредна година. Австрийската столица оглявява класацията заради сигурността, която предоставя на жителите си, но също и заради ефикасния си обществен транспорт и разнообразието на културни и ваканционни структури.
След Виена се нареждат Цюрих, Окланд, Мюнхен и Ванкувър. Челната десетка се оформя от Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Базел. Най-добрите градове са средно големи, а не мегаполиси, отбелязват западни медии. Германия и Швейцария имат по 3 града сред 10-те най-добри.
От първите 10 места в класацията осем са заети от европейски градове, които според “Мърсър” предоставят най-доброто качество на живот в света и си остават предпочитана дестинация за командированите.
Канадският град Ванкувър е с най-добро качество на живот в Северна Америка и е на 5-о място. 25-ият Сингапур пък е най-напред в Азия, а уругвайската столица Монтевидо е №1 в Южна Америка. Най-добрият африкански град е Дърбан - 89-о място. 
Британската столица Лондон е на 41-о място, Барселона е 43-а, Ню Йорк - 45-и. Преди София са Букурещ - 89-и, и Атина - 86-а. След българската столица на 117-о място е мароканската Рабат, а пред София на 115-а позиция е парагвайската Асунсион.
В дъното на класацията са йеменската столица Сана, Банги на Централноафриканската република и Багдад на Ирак. В тях има бедност, политическа нестабилност и екстремни климатични условия.
За класацията си “Мърсър” взема предвид 39 критерия - от престъпност до управление на отпадъците, транспорт, електроснабдяване, телекомуникационни услуги и климат.
По здравословна атмосфера “Мърсър” поставя на първо място Хонолулу, а на второ са класирани Хелзинки и Отава. Този показател визира замърсяването на въздуха и управлението на отпадъците.
21.03.2018, 11:20 часа
550 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha