В Мездра проведоха родителска среща за професионалното образование

В Мездра проведоха родителска среща за професионалното образование Десетки ученици и родители от Мездра бяха запознати с Държавния план-прием за учебната 2018/2019 г. и възможностите, които учебните заведения в общината предлагат за професионално образование. Те бяха информирани на родителска среща, организирана от общинска администрация с подкрепата на Регионално управление на образованието - Враца и Областна администрация.
Срещата бе открита от кмета на община Мездра инж. Генади Събков. Той обобщи, че усилията на екипа му са насочени в поддържане на материалната база на учебните заведения в перфектно състояние и търсенето на партньори, чрез които да се предлагат нови и атрактивни професии.
„Усилията, които влагаме за поддържане на материалната база, са показателни за отношението на общината и обществеността в Мездра към образованието - сферата, в която влагаме най-много средства. Миналата година започнахме реализацията на проект по ОП “Региони в растеж“, чрез който бе извършен ремонт на основните детски градини и училища. Тази година ще бъде завършен ремонт по енергийна ефективност в ОУ “Христо Ботев“ за над 300 000 лв. Има какво да надграждаме, но направеното досега е в положителна и правилна посока.
Днес всички ние искаме да представим пред вас предимствата на мездренската образователна система. Горд съм, че съм кмет на община, в която училищата функционират изключително добре и спектърът от професии, които ви предлагаме е достатъчно широк. Професиите, които имате възможност да овладеете помагат да се развиете не само в област Враца, но и в целия свят. Радвам се, че от новата учебна година имаме и нова възможност - с помощта на БДЖ да се открие паралелка, която да подготвя кадри и в тази сфера“, каза кметът.
Инж. Събков уточни, че с цел повишаване информираността на учениците и техните родители община Мездра е изготвила информационни брошури, обобщаващи данни за възможностите за професионално образование, важните дати, срокове и документи. Кметът поясни, че администрацията, педагогическите съвети и РУО-Враца работят заедно в името на предлагането на перспективно обучение и задържане на младите хора в региона.
Началникът на РУО-Враца Галина Евденова представи детайлно възможностите за обучение в учебните заведения в общината, като акцентира на професионално образование. Присъстващите се запознаха и с ползите от дуалната система на обучение, графикът за прием след основно образование, необходимите документи за кандидатстване и записване. С цел улеснение на учениците и техните родители, подаването на документи може да се извърши във всяко от средните училища в Мездра  или в РУО-Враца, независимо от първото желание на кандидат-гимназиста. Експертите от регионалния инспекторат ще работят с удължено работно време от 8 ч. до 18 часа.
Директори, ученици и представители на педагогическите екипи на СУ “Иван Вазов“,  ПГ „Алеко Константинов, ПГ по МСС представиха възможностите за обучение и предимствата на своите учебни заведения предоставят.
Представителите на БДЖ акцентираха на предимствата за учениците в новата паралелка в дуална форма на обучение, която ще се разкрие в ПГ по МСС. Стипендии, безплатно пътуване с влакови композиции, ползване на почивно-възстановителни центрове, с които БДЖ ЕАД разполага на планински и морски курорти, възможности за продължаване на образованието и започване на кариера в холдинга са само част от бонусите, очакващи кандидат-гимназистите в новата паралелка.
„Обучението на младите хора с фокус върху професионалното образование е приоритет за мен и екипа на областна администрация. Подкрепям учебните заведения и общините и работя активно за развитието на професионалното образование в областта, за да могат нашите деца и бъдещите поколения да останат и да се развиват в нашия регион“, каза областният управител на област Враца Малина Николова.
Информационната кампания за приема през учебната 2018/2019г. ще продължи активно и през следващите месеци, като община Мездра ще оказва съдействие на учебните заведения в рекламирането на перспективните възможности на мездренската образователна система. 
 
23.03.2018, 15:45 часа
1233 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha