"Радецки" може да започне плавания в края на април /снимки/

"Радецки" може да започне плавания в края на април /снимки/ С дарения през миналата година е извършен сериозен ремонт след повреда в единствения по рода си в България кораб-музей "Радецки" в Козлодуй. Паричните средства бяха събрани от частни фирми и с помощта на ученици. С тях е подменена и тапицерията на салона и са закупени нови пердета.
"Миналата година имахме една доста сериозна повреда на едно от колесата. Фирма осигури работници и нови елементи, за да може кораб-музей "Радецки" да осъществява плавания. Става дума за скъпоструващ ремонт. Успяхме и да претапицираме салона, който е част от експозицията на музея и трябва да бъде в добър вид за посетителите. Особено сме благодарни на дарителите ни. Пердетата, които са изработени за експозицията, средствата за тях бяха набрани от местни ученици", каза директорът на кораба-музей Людмила Дамянова.
Очаква се плавателният сезон на "Радецки" да започне, когато нивото на река Дунав се нормализира и по водите спре пренасянето на дървесни и други видове отломки, които са опасни за колесата на плавателното средство. Вероятно първите групи ще могат да плават с кораба в края на април. Самото пътуване трае около час - 40 минути срещу течението на реката, и 20 минути по обратния път. Скоростта, с която корабът се движи е между 10-12 км/ч по горното течение, и надолу със скорост от 15-17 км/ч.
Следващата година предстои технически преглед на кораба-музей "Радецки", за чиято цел ще прекара зимния сезон на док в корабостроителница, допълни Людмила Дамянова. За тази цел също ще са необходими средства. В момента се набират оферти от корабостроителници, след което ще се знае точната сума.
"Стараем се да поддържаме в добро техническо състояние този стар кораб, което е много трудно. В момента състоянието е задоволително и по мнението на компетентните органи, които се грижат за това. Вчера запуснах двигателите, обкатени са, както се казва на технически език и съм докладвал, че е готов за излизане, ако се реши когато метеорологичните условия позволяват", каза инженер-механикът на "Радецки" Валентин Гергов.
Музеят "Параход "Радецки" е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България. Той осъществява пътувания при организирани групи ежегодно от месец април до края на месец октомври.
31.03.2018, 17:05 часа
1089 1
Коментари

шофиор на параход

31.03.2018, 20:47 часа
Туй да ни земи дъ стани под-водница,бре ...Чи дървото седи от низнам си куга...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha