Във Врачанско започват ударни проверки на еднодневните трудови договори

Във Врачанско започват ударни проверки на еднодневните трудови договори "Инспекцията по труда" във Враца започва проверки на всички земеделски производители и фирмите, сключващи еднодневни трудови договори. Ще бъдат проверявани и таксиметровите фирми, заяви на пресконференция директорът на инспекцията Румен Младенов. 
Проверени са 120 предприятия, като са констатирани 517 нарушения. Целта на извършените инспекции е осъществяване на ефективен контрол за спазване на законодателството и заетостта.
268 от констатираните нарушения са свързани с липса на документи за заплати, работно време и отпуски. Други 152 са свързани с липса на документи за инструктажи и обучение.
Експертите са установили и 77 нарушения по техническата безопастност на персонала и 20 свързани с хигиената на труда.  
Издадени са наказателни постановления на 15 фирми с общ размер 9 500 лева. Контролните органи са връчили и 488 предписания, спрели са 12 машини и са направили 9 устни забележки, коита са изпълнени своевременно.
Румен Младенов напомни, че вече повече от година фирмите могат да се възползват от нова интерактивна система с материали, която показва ефективни резултати. Софтуерът е разработен в полза и улеснение на работодателите. Системата е изработена по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ и е  финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.
01.04.2018, 09:06 часа
1019 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha