Прокуратурата в Германия поиска екстрадицията на Пучдемон

Прокуратурата в Германия поиска екстрадицията на Пучдемон Прократурата на германската провинция Шлезвиг-Холщайн поиска уволненият испански премиер Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран в Германия. Искането е внесено в съда, който трябва да вземе решение, предаде "Франкфуртер алгемайне цайтунг".
В прессъобщение институцията обяснява, че обвиненията, по които той трябва да бъде екстрадиран, са бунт и злоупотреба с държавни средства. Според прокурорите обвинението включва провеждането на противоконституционен референдум, въпреки че е можело да се очакват сблъсъци, съпроводени от насилие.
Самата организация и провеждане на референдума отговарят на злоупотребата на държавни средства, а решението той да се проведе въпреки риска от нарастващо население мотивира обвинението в бунт.
Пучдемон в момента се намира в затвор в северногерманския град Ноймюнстер, след като беше задържан в края на март заради европейска заповед за арест. Германски юристи казаха миналата седмица, че решението за екстрадицията му вероятно ще зависи от това дали действията му са довели или са били свързани с насилие.
Правителството на канцлера Ангела Меркел вече предупреди, че случаят е единствено в ръцете на съдебната власт и кабинетът няма да има отношение към него.
"Германската прокуратура поема защитата на испанското правосъдие," каза адвокат на Пучдемон за "Радио Каталуня". "Сега започва процесът на екстрадиция и се случи това, което очаквахме. Сега трябва да се произнесе съдът."
Процедурата може да отнеме седмици или дори два месеца. Според прокуратурата той трябва да остане в затвора в Ноймюнстер заради иска да се укрие.
03.04.2018, 12:15 часа
531 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha