Китай планира да осъществи първия биологичен експеримент на Луната

Китай планира да осъществи първия биологичен експеримент на Луната До края на годината Китай планира да осъществи космически старт на лунния си апарат "Чанъе-4", който трябва да направи меко кацане на обратната страна на Луната. Междупланетната станция ще засади на повърхността й семена от картофи и други растения, предава ТАСС, цитирана от БТА.
"Озеленяването" на естествения спътник на Луната е предвидено в рамките на експеримента "Лунна мини-биосфера". За осъществяването му на Луната ще бъдат доставени в специални оловни капсули семена от картофи, от родственика на зелето Арабидопсис талиана, а също така и яйца от копринена пеперуда. Специално установените камери за видеонаблюдение ще проследят покълването на семената и ще предават записите на китайска лаборатория на Земята.
Мисията на лунния апарат "Чанъе-4" е един от най-амбициозните космически проекти на Китай за тази година. Очаква се междупланетната станция да установи връзка със Земята чрез ретранслатор в точката на Лагранж. В състава на "Чанъе-4" са включени автоматична лунна станция и луноход, който ще бъде използван за геоложки проучвания.
12.04.2018, 13:30 часа
882 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha