Променят правилата за еднодневните договори

Променят правилата за еднодневните договори След 2 години протести и преговори земеделците от Пазарджишко могат да се поздравят с първата си победа: печално известният чл. 114а за еднодневните трудови договори ще бъде променен. Това е едно от измененията в Кодекса на труда, публикувани на сайта на Парламента. Предстои тяхното обсъждане и гласуване.
Ако бъдат приети, контрактите с надничарите ще може да се сключват както за 8, така и за 4 часа със съответстващо изчисляване на осигурителните вноски. Така ще се отразява реално отработеното време. Отчетено е, че за някои дейности пълен работен ден е неприложим – например прибирането на рози и лавандула. Така самите наемници ще могат законно до обяд да се трудят при един работодател, следобед – при друг, на когото е необходима помощта им.
Нещата вървят на добре, коментира по този повод Стоян Кузев, кмет на Юнаците и земеделски производител, който беше начело на борещите се за промяната агропредприемачи от началото до момента. Министър Бисер Петков прояви разбиране, след като му обяснихме нещата, а внесените изменения са голяма крачка напред. По-късно с подзаконов нормативен акт очакваме да бъде променен и редът за попълване и отчитане на еднодневните договори. Сега изискването е това да се прави ежедневно, което е неизпълнимо. Важното е, че отнякъде се започна разрешаването на проблемите, не скри радостта си Кузев.
Друга предстояща промяна в Кодекса на труда, чл. 144, урежда по-справедливо изчисляване на извънредния труд на част от служителите от системата на МВР, които са ощетени от сега действащите текстове.
13.04.2018, 16:28 часа
955 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha