Вижте с кои храни а преборим лошия дъх

Вижте с кои храни а преборим лошия дъх Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - от него страда горе-долу всеки 4-и човек. Неприятната миризма, която устата излъчва постоянно, а не от време на време, се нарича халитоза.
Невъзможно е да се отървете от нея самос хигиена, дори да миете зъбите си час по час. Идете на лекар.
Такъв е съветът на д-р Харолд Кац. Зъболекарят – възпитаник на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, е основател на “Брет къмпани” – център, който изследва причините и лекува този не само медицински, но и социален проблем.
Причина за “миришещи уста” може да са заболявания, лекарства, алкохол, цигари, храни. Те създават
благоприятна среда за бактерията анаероб, която произвежда сяра и съответно халитоза.
За съжаление, зловонното си дихание не можете да установите сами, дори и да дишате в шепата си, защото сте свикнали с него, твърди докторът. Еволюцията е намалила усета на човека към собствените му миризми, за да различава по-добре външните.
Ако ви е неудобно да попитате близък приятел или роднина, има два начина да установите има ли проблем, въпреки че и те не са сигурни, обяснява д-р Кац. Единият е да обършете с марля езика си и да проверите има ли отблъскващ мирис и жълти петна. Ако е така, това значи наличие на сяра и съответно лошо ухание.
Другият е да оближете ръката си и, когато след 10-ина секунди изсъхне, да я подушите. Може да помиришете и конеца, с който си чистите зъбите. Обложеният език също е признак.
Най-сигурният начин обаче е да се посъветвате с лекар или зъболекар и да бъдете пределно откровени за евентуалните причини. А те са много.

Сред най-честите причини е сухата уста
- липсата на достатъчно слюнка. Това става при прекаляване с цигари и алкохол. Но в 10% от случаите източникът е болест. Устата на много хора, които страдат от диабет, белодробни, чернодробни и бъбречни болести, рак, дихателни инфекции, нарушения в метаболизма, мирише лошо, защото съхне.
Подобен резултат може да имат синузитът, пневмонията, бронхитът, хремата и храчките и други заболявания, засягащи дихателните пътища. А също ангината, температурата, гъбичните инфекции в устата, възпалението на венците.
Определени лекарства също са свързани с лошия дъх – антидепресанти, хапчета срещу високо кръвно налягане и алергии. Те намаляват отделянето на слюнка и водят до пресъхване на устата. Зловонието може да се дължи и на
болни зъби, дехидратация и недостиг на цинк
Но противно на популярното схващане, то не идва от проблеми със стомаха – между него, тънките и дебелото черво няма отворена връзка с хранопровода и устата. Оттам може да излиза миризлив газ, но не и лош дъх.
Почиствайте редовно плаката и зъбния камък, като посещавате зъболекар поне 2 пъти годишно – това е най-лесният начин да се справите с проблема.
Освен цигарите и алкохола, които пресушават устата, сред честите причини за лошия дъх са хъркането и дългото говорене.
Синдрома причиняват и някои пасти за зъби с натриев лаурил сулфат (SLS), който прави пяна, но няма почистващ ефект и може да ви докара стоматит.

Избягвайте водата за уста със спирт
- той има пресушаващ ефект, временно ароматизира, но не убива бактерията, обяснява д-р Кац във в. “Дейли мейл”.
При халитозата няма дискриминация – тя поразява еднакво и дамите, и господата. Но някои хормонални промени при жените също изсушават устата и водят до лош дъх – хапчета срещу забременяване, бременност, менструация.
Когато устата ви мирише неприятно, самочувствието ви страда. Затова да съобщиш на някого за това, е трудно. Помните приказката, в която един дървар казал на мечката, че има лош дъх, а тя му посочила брадвата
с думите: “По-добре да ми бе отрязал лапата, отколкото да ме обидиш така”.
Няма лесен начин да уведомиш хората, които имат халитоза, но не знаят. Най-добре е това да направят директно, но тактично, най-близките – съпрузи, родители, деца, верни приятели. Като им посочат и начини да се преборят с това, съветва д-р Кац.

Яжте храна с фибри, избягвайте месо, мляко и кафе
Когато халитозата не е хронична, а от време на време, причината може и да е храна. Всички знаем за чесъна и лука, които имат серни компоненти.
С протеините си пък месото, млечните продукти, рибата и морските дарове хранят анаеробите. Рафинираната захар - също.

Кафето и соковете със своята киселинност допринасят за проблема.
Хранете се редовно 3 пъти на ден плюс две леки закуски – това намалява халитозата. Яжте храна с фибри. Свежите зеленчуци и плодове съдържат витамини и минерали, укрепват зъбите и венците.
Абразивните храни – ябълка, морков, целина, почистват зъбната плака. Тъй като тези пресни продукти съдържат много вода, стимулират отделянето на слюнка, която отмива миризмите. Отделно пийте много вода – дехидратацията е пагубна за състоянието на устната кухина.
Срещу халитоза помагат зеленият и черният чай - те съдържат полифеноли, които елиминират сярата и устните бактерии.
14.04.2018, 09:30 часа
1498 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha