Модернизират кабинети по природни науки в школата с 2 млн. лева

Модернизират кабинети по природни науки в школата с 2 млн. лева През тази година чрез националната програма за модернизиране на образователната среда ще бъдат предоставени допълнително 2 милиона лева за обновяване на кабинетите по природни науки в училищата. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в 51- Средно училище "Елисавета Багряна", в което беше открит център по природни науки "Еврика".
В края на миналата година предоставихме целеви средства на природо-математическите гимназии за обновяването на кабинетите им по природни науки, отбеляза министър Вълчев. Той заяви, че ако бъдат обновени повече кабинети, повече ученици ще имат възможността за по-добро обучение по предметите от природните науки.
На въпрос, че сега няма много студенти по природните науки, министър Вълчев, каза, че затова трябва с "всички възможни инструменти да насочим децата в по-голяма степен към природните науки, към математиката и техниката". Това ще стане и чрез извънкласните дейности, като подготвяме проект на постановление, въз основа на което ще финансираме извънкласните дейности от държавния бюджет. Има няколко области, в които в по-голяма степен ще насърчаваме обучението чрез дейности по интереси - техника, технологии и природни науки. Това са секторите, за които имаме най-голям недостиг на пазара на труда, отбеляза образователният министър. От секторите на икономиката ни се вижда, че в инженерството, машиностроенето, мехатрониката и технологиите имаме най-голяма потребност от кадри, добави Вълчев. По думите му затова трябва да се насочат децата от най-малка възраст към тези области. Чрез приема в гимназиалния етап догодина ще се опитаме не просто да насочим повече ученици към професионално образование, а нашата препоръка ще е повече гимназии да имат профили, свързани с природните науки и математиката, обясни образователният министър.
Днес в 51-о училище и в 18-о Средно училище "Уилям Гладстон" се откриват центрове по природни науки, финансирани от фондацията "Америка за България", от спонсори и от средства от училищния им бюджет.
Трудно е да се модернизират кабинетите по природни науки в цялата образователна система, в която има над 40 000 учебни стаи, каза министър Вълчев. Сега в 13 000 учебни стаи има възможности за "фронтално обучение", а чрез националната програма за ИКТ амбицията ни е през следващите години тези стаи да станат значително повече. В кратък период ще инвестираме във wi-fi и мрежи във всички училища и в купуването на електронни дневници или платформи, информира образователният министър.
24.04.2018, 13:26 часа
502 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha