Няма предпоставки Желяз и още 4 българи да бъдат екстрадирани в САЩ

Няма предпоставки Желяз и още 4 българи да бъдат екстрадирани в САЩ При министър-председателя Бойко Борисов се е провела среща, на която са били посланикът на САЩ Ерик Рубин, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на правосъдието Цецка Цачева. За това информира главният прокурор Цацаров на брифинг пред журналисти в Министерския съвет. Основната тема на разговорите е била свързана с исканията, касаещи екстрадиция на български граждани към САЩ.
Сотир Цацаров уточни, че завчера и вчера са започнали консултациите, съобразно с чл. 20 от договора между България и САЩ, за екстрадиция. Той добави, че консултациите са водени от представители на департамента на правосъдие на САЩ, американски прокурори и представители на Министерство на правосъдието на България и прокурори от Върховната касационна прокуратура.
По думите му, съобразно действащия договор /чл. 11/ в неотложни случаи всяка от молещите страни може да поиска временно задържане за срок до 60 дни. Към настоящия момент такова искане е било поискано по отношение на българския гражданин Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия окръжен съд. На същите основания за още четирима български граждани такова искане е направено и към настоящия момент прокуратурата не е пристъпила към неговото изпълнение.
Според Цацаров не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиция на лицата. Той счита, че липсва изискуемата по договор и съобразно Закона за екстрадиция в европейската заповед за арест военна наказуемост. Освен това липсват предпоставките, по силата на които могат да бъдат предавани български граждани, изтъкна Цацаров. По думите му те могат да бъдат предавани само в определени хипотези, като според него тези хипотези не са налице. Шансътисканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд е минимален, смята главният прокурор. Той посочи, че тази позиция е изразена ясно пред американската страна.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева информира, че на 22-23 май в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС в София ще се проведе среща между министрите на вътрешните работи и министрите на правосъдието на ЕС и главният прокурор на САЩ, който е и ръководител на Департамента за правосъдие. Цачева заяви, че продължават да се водят консултации и диалози, за да не се стигне до екстрадиция.
25.04.2018, 12:20 часа
482 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha