Самоосигуряващите се лица имат още 6 дни да подадат осигурителните си декларации за 2017 година

Самоосигуряващите се лица имат още 6 дни да подадат осигурителните си декларации за 2017 година Всички самоосигуряващите се лица са длъжни еднократно до 30 април 2018 г. да подадат годишна декларация образец № 6 за своите задълженията за социално и здравно осигуряване. Годишните осигурителни декларации се подават по същите начини както и данъчните декларации - по електронен път с ПИК или КЕП, по пощата или в офисите на приходната агенция. Най-лесния и достъпен начин за подаването им е по електронен път чрез ПИК код.
30 април е и срокът, в който самоосигуряващите се лица са задължени да представят и справки № 1 и № 2 за определяне на окончателния размер на осигурителния им доход и окончателния размер на дължимите от тях задължителни осигурителни вноски. Справките за осигурителния доход са част от годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица.
До 30 април 2018 г. се внасят и годишните изравнителни вноски за социално и здравно осигуряване от самоосигуряващи се лица. Изравнителните осигурителни вноски се превеждат по следните кодове за вид плащане:
за фонд Пенсии - 551111
за фонд ДЗПО - 581111
за здравно осигуряване - 561111
При попълването на платежните нареждания за изравнителните вноски задължително се посочва ЕГН на самоосигуряващото се лице.
Повече информация и консултации за попълване на годишните осигурителни декларации и плащането на дължимите осигурителните вноски може да се намери на интернет страницата на НАП - www.nap.bg, в офисите на приходната агенция или от кол центъра на НАП – на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.
25.04.2018, 12:44 часа
1166 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha