Богата програма за 45-ото издание на "Мездра - май"

Богата програма за 45-ото издание на "Мездра - май" С изключително богата и разнообразна програма ще бъдат отбелязано 45-то издание на традиционните празници на културата „Мездра май“. Общината е подготвила над 40 културни и спортни мероприятия, с които да задоволи предпочитанията на жители и гости на Мездра от различни възрастови групи.
Тази година празничната програма ще започне по иновативен начин. Началото ще бъде поставено в 10:30 ч. с Панорама на образованието, където учебните заведения ще представят броя паралелки и профилите, в които деца и младежи от Общината ще имат възможност да се обучават през учебна 2018/2019 г. Иновацията тази година е провеждането на 4-дневенния кулинарен фестивал на вкусовете и ритмите „Табиет Мездра“. От 14:30ч. до 16:30 ч. на централния площад „България“ ще се проведат турнири по белот и шах и надяждане. В 17:00ч. с изложба и рецитал ще бъде открит Общинският фестивал „Магията на Мездра 2018“ . В 19:00ч. кметът на Община Мездра инж. Генади Събков ще открие първия за Мездра „Табиет“. В часовия интервал 19.15 – 22.00 часа следват кулинарни презентации; концерт на Ани Сарандева, участвала в телевизионния формат „България търси талант“, както и на Агатангелос Агатангелу от Кипър, класиран до полуфинал на „X Factor“- България през 2015 година. Първият ден от фестивала организаторите са нарекли „Гръцка вечер“.
С концерт от „Магията на Мездра 2018“ ще започне вторият ден от „Табиет“ феста в Мездра - 4 май. Малко след 9 сутринта местни групи и състави ще покажат уменията си на фестивалната сцена. През целия ден организаторите са предвидили множество концерти и кулинарни дегустации, както и много награди за участващите в турнирите по белот, шах и табла. Точно в 19.00 започва Сръбската вечер от четиридневния Фест. Гост- изпълнители ще бъдат „Ритмико Бенд“, а вечерта ще бъде закрита от легендата на сръбската фолк музика Бобан Здравкович.
Балканската вечер от фестивала ще бъде на 5 май – третият ден от четиридневния кулинарен фестивал „Табиет“. Кулинарните презентации и дегустации ще съпътстват и този ден. През целия ден различни читалищни състави от Община Мездра ще представят традициите и творчеството на населените места от Балкана до Дефилето. В края на вечерта две от най-големите музикални звезди на компания „Пайнер“- Айшенур и Соня Немска, ще се погрижат за доброто настроение за жителите и гостите на Мездра.
В деня на гр. Мездра – 6 май програмата на фестивала ще започне с тържествена света литургия в храм „Св. Георги победоносец“ в 09:00 ч. В 10 часа пред сградата на Община Мездра, кметът инж. Генади Събков ще приветства гражданите, по случай Деня на Мездра, след което ще издигне знамето на града. В празничния ден инж. Събков ще награди и трима изявени съграждани, удостоени с престижното отличие „Почетен гражданин на Мездра“. Малко след 10.30 художникът Николай Кучков ще представи своя юбилейна изложба. От 11.30 до 14.00 часа читалищни състави от Община Мездра, ще изпълнят фестивалната сцена. В същия интервал славеят на българската фолклорна музика и победител в песенния конкурс за популярна македонска песен „Пирин фолк Сандански“- Светлин Миланов също ще представи популярни фолклорни песни от различни региони на България.В ранния следобяд до 17.00 часа организаторите на фестивала са предвидили няколко танцови уъркшопа и турнира. Сдружение „Ново поколение на талантите“ гр. Мездра ще представи младите таланти на града малко преди 17.00. Фолклорната вечер, която е и последна от четиридневния фестивал „Табиет“ ще завърши с концерт на Поли Паскова и ансамбъл „Чинари“.
На 8 май с тържествен концерт ще бъде отбелязана 50-та годишнина от основаването на РУ“ Полиция“ - Мездра. Концертът ще започне в 17:30ч. с гост-изпълнител Мая Нешкова.
По традиция на 9 май в Мездра ще се състои тържествено честване Деня на Европа.
На следващия ден ще се проведат спортно и културно мероприятия. В 15:00ч.  на спортната площадка на СУ „Ив. Вазов“ ще започне ІV Лекоатлетически турнир „Най-добрите” за деца от І-ІV клас, а в 19:00ч. в Дом на железничаря- театралния спектакъл „Всичко или нищо”.
На 11 май от 10.00 ч. в двора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” ще се бъде отбелязан патронния празник на учебното заведение.
Едно културно и три спортни мероприятия ще се проведат на 12 май. В с. Люти брод ще бъде отбелязана 125-та годишнина на ген. Иван Кинов, а в гр. Мездра ще се проведат: Градско първенство по художествена гимнастика на детските градини, Зонален турнир по хандбал за юноши старша възраст М 16 и Градско първенство по художествена гимнастика за деца от 7-14 години.
На 13 май в полите на красивия Туристичски комплекс „Дядо Йоцо гледа” в с. Очин дол ще се проведе тазгодишното издание на Национален фолклорен събор „Де е българското”.
На 15 май любителите на театралното изкуство ще имат възможността да се насладят на спектакъла на  ДТ Мотана -„Мистериите на Дон Жуан”, който ще се проведе в Дом на железничаря.
На следващия ден в гр. Мездра ще се състои Градско първенство по класически шах за ученици и ще бъде отбелязана 70-та годишнина на ПГ по МСС. В 19:00 ч. ще започне концерт на изявените танцьори от Представителен танцов ансамбъл „Мездра“.
Програмата на 17 май започва в 10:00ч. със Смесена лекоатлетическа щафета на детските градини. В 15.00 ч. ще започне Футболен турнир за детските градини, а от 19.00 ч. певецът и актьор Руслан Мъйнов ще представи най-големите си хитове.
В 14:00ч. на следващия ден в Голямата заседателна зала на Община Мездра ще започнат VІІІ Майски краеведски четения. 
На 19 и 20 май на АК“Калето“ ще се проведе четвъртото издание на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура.
В 17:00 ч. на 22 май ще започне концерт на талантливите възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие.
На следващия ден в 20.30ч. ще бъде закрит ХVІІІ футболен турнир на малки вратички за фирмени, квартални и селски отбори, който се провежда на спортна площадка на СУ”Ив. Вазов”.
Програмата на 45-те Празници на културата „Мездра –май“ ще завърши на празничния 24 май. От 09:30ч. ще се проведе шествие на детските градини и училищата,  тържествен концерт на детски състави по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, награждаване на изявени ученици, групи и състави. В 19:30ч. пък ще бъдат изпратени зрелостниците от СУ ”Иван Вазов“.  
27.04.2018, 15:52 часа
3059 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha