​Започна разработването на Общия устройствен план на община Грамада

​Започна разработването на Общия устройствен план на община Грамада Общият устройствен план на община (ОУПО) е представата на жителите в каква община искат да живеят, какво искат да променят и да развият, как да съхранят ценното и да премахнат ненужното и грозното, къде и какво може да се строи, от какви инвестиции имат нужда и как могат да ги привлекат. ОУПO прилича на собствените ни планове да създадем дом - мястото на стаите и на мебелите в тях, на градината и гаража - но в мащаба на цялата община и на общото ни живеене.
Общият устройствен план на община Грамада се изработва от екипа на фирма УРБИКА - професионалисти в областта на урбанизма, екологията и инженерните мрежи. УРБИКА е специализирана в изготвянето на урбанистични и екологични анализи и концепции, схеми за пространствено развитие, общи и подробни устройствени планове, интегрирани планове и инвестиционни проекти.
ОУПO е необходим, защото създава условия и възможности за развитие на обществото и икономиката, както и за опазването на културното наследство и природното богатство за години напред. Защото гарантира правилата и правата на гражданите и бизнеса по отношение на поземлената собственост, спира решенията на парче и преодолява дори малките съседски различия.
ОУПO дава основата за устойчиво развитие на облика на общината и региона за сегашните и за няколко бъдещи поколения.
С Общия устройствен план на общината се определят границите на териториите според предназначението им и казва какви дейности могат да се извършват там, какво може да се строи и как имотът може да се ползва. Той осигурява екологичната съвместимост между застроените райони и земеделските, горските и защитените зони. Дава възможност да се възстановят увредените територии и да се развиват добре след това. Свързва местната инфраструктура с националните и с европейските инфраструктурни коридори. Определя рамка, която подчертава, пази и развива желания от жителите облик на общината.
ОУПО засяга живота на всеки жител, защото определя как ще  изглежда и как ще се развива мястото, където живее.
ОУПО е инструмент за управление на населените места и след приемането му се превръща в закон за развитието на територията за десетилетия напред.
Екипът на УРБИКА проведе първите срещи с представители на общинската администрация, кметове и кметски наместници, с общински съветници, директорите на училището и детската градина. На тях представи подробно смисъла на Общия устройствен план и настоящото положение в община Грамада.
За специалистите от УРБИКА е важно да чуят мненията на максимално много жители на общината още в най-ранния етап от подготовката на проекта. Затова кани всички желаещи да се присъединят към това неформално обсъждане. Така окончателният устройствен план ще отговаря най-пълно на представата им за добро, уредено и желано място за живеене, образование и работа.
30.04.2018, 16:07 часа
1118 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha