В европейска България! Майка и син живеят като плъхове под мост във Враца /снимки/

В европейска България! Майка и син живеят като плъхове под мост във Враца /снимки/ 62-годишна жена и 37-годишният й син живеят под надлеза на КАТ във Враца, видя екип на BulNews.bg. Двамата нямат покрив над главите си, бедстват без храна, вода и елементарни условия за живот. Всичко това се случва в 21 век, в Европейска страна и областен град, мъчещ се да стане туристическа дестинация. Историята на Иван и Павлина не е необичайна за най-бедния регион в целия Европейски съюз. Семейната им драма е една от многото в областта, където немалка част от хората не живеят, а оцеляват.
Тоталният обрат в живота на 37-годишния мъж и клетата му майка се случва на 4 юни 2016 година, когато заради натрупани големи дългове биват изгонени от жилището, което обитават. Те живеели мизерно в блок №16 в жк „Дъбника“, като никога не са разполагали с особени средства. По тази причина Иван, който е със здравословни и психически проблеми, никога не е имал лична карта, а само акт за раждане.
След като остават на улицата, Иван и Павлина Йотови започват да скитат по селата в областта и да търсят подслон. За кратко са живели в Добруша, след което отседнали при роднини в Горна Бяла речка. Преди известно време се прибрали във Враца, където за няколко месеца са се грижили за наркозависим. Майката му им позволила да живеят в апартамента им, при условие, че се грижат за него. Съжителството им обаче продължило докато в апартамента на наркозависимия не влязъл нападател и не го пребил.
От около две седмици Иван и Павлина са се настанили под надлеза, който се намира до КАТ. Преживяват както могат. Ходили са в общината да молят да бъдат настанени в приют, но след като Иван никога не е имал лична карта се оказва, че няма как да бъде настанен и затова майка му също отказала, за да остане с него.  
„Преди години работих, но сега не мога да си намеря работа. Не съм добре със стомаха, болен съм и няма как да работя. Няма какво да ядем, нямаме вода, нямаме нищо... Ходим по кофите за боклук да събираме остатъци, за да доживеем до следващия ден. Ние сами сме си виновни за положението, в което се намираме, защото нямаше как да си плащаме сметките. Хора от квартала се смиляват над нас и ни купуват от време на време хляб. Тук нощем ни тормозят едни циганета от общежитията, мятат по нас с камъни... Това не е живот. Примолихме се на познат да ни откара пак в Горна Бяла речка, но го чакаме вече няколко дни“, проплака Иван.
Секунди след като бездомникът избърса сълзите си пристигна и майка му, която ходила да проси милостиня от бивши колежки. Успяла да съере пари за една кренвиршка, която да си поделят, за да не умрат от глад. Жената обясни, че никога няма да изостави сина си и ще бъде до него. Надява се някой да им помогне Иван да бъде настанен в психиатрията, да бъде лекуван, да е на топло и да има с какво да се храни.
След разказа на бездомните врачани медията ни подаде сигнал в община Враца. По нареждане на кмета Калин Каменов на мястото незабавно е изпратен екип от служители да се запознаят със случая и да помогнат на Иван и Павлина. Като видели положението на семейството, общинарите реагирали светкавично и им предложили да ги настанят временно в приют, след което да съдействат за изваждането на лична карта на 37-годишния врачанин. Ако всичко се развие така, двамата могат да получат покрив над главата и да не мислят от къде да намерят храна. Един от служителите дори отишъл до близкия магазин и напазарувал храна и вода, за да може семейството да се подкрепи, докато бъдат настанени на топло и сухо място.
След предложената помощ Иван и Павлина обещали, ако познатият не ги откара до Горна Бяла речка, да се възползват от предложената помощ. От община Враца заявиха, че ако семейството снощи не е отишло в приюта, днес отново да отидат, за да проверят дали са там и отново да им предложат помощ.
11.05.2018, 08:40 часа
18346 4
Коментари

Врачанка

11.05.2018, 18:55 часа
Искам да попитам кмета г- н Каменов, ведомствните жилища на някой се дават до живот ли ? Във блок 14 на ж.к. " Дъбника" където живее една госпожа , съвсем сама в общинско жилище повече от 30 години, законно ли е. За едни може, за други не.

справедливост

11.05.2018, 18:14 часа
искам да попитам кмета,защо общинските жилища в града са с 90% ромски семейства по 14 човека вътре,нерегистрирани? Защо ние българите сме игнорирани и нямаме такива опции,а изплащаме цял живот ?

виждала съм ги

11.05.2018, 10:16 часа
Нещата не са толкова зле,майката има още две дъщери които имат жилища,работещи са.Защо не им подават ръка?

Петко

11.05.2018, 09:31 часа
така е бе така е давате на мънгалите подслон а българите да мрем като тези хора все пак може и да ги намерите и работа макар и дребна за хляба да имат и други малки нужди все пак има и жилища който са непокътнати с години може да са даде нещо но НЕ
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha