Почна се! Първи случай на лаймска болест във Враца

Почна се! Първи случай на лаймска болест във Враца Първи случай на лаймска болест е регистриран във Враца за тази пролет, съобщиха от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция. Инфекцията най-често е в резултат от ухапване от кърлеж.
Болестта протича на няколко етапа и може да продължи с години. Инфекцията се проявява с типично зачервяване на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли в тази зона, както и с фебрилитет. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на заболяването – до един-два 2 месеца от ухапването, тя се лекува с антибиотици. В противен случай може да предизвика също усложнения в сърдечно-съдовата система, да засегне ставите, очите, нервната система. В последната си фаза лаймската болест може да доведе и до фатален изход.
Врачанка е пипнала и рядко срещаното в региона заболяване ку-треска. Заразата се предава от животно на човек, като в случая е чрез домашно направено краве сирене. Проявите на заболяването били нетипични - повишена температура и болки в мускулите. Затова първоначално никой не се усъмнил за заразното заболяване, по-късно обаче се появили съмнения, че става дума именно за ку-треска. Направени били лабораторни изследвания, които били изпратени в Центъра за заразни и паразитни болести в София, от където преди дни потвърдили диагнозата.
"Призоваваме хората да се хранят по-отговорно, като ползват само храна с проверен произход", напомнят за пореден път от Регионалната здравна инспекция във Враца.
Освен тези зарази, здравните експерти констатирали и сериозен брой заболели от варицела жители на областта. През изминалата седмица новите случай на пипналите шарка са 13. Има и един човек, диагностициран с туберкулоза.
22.05.2018, 08:20 часа
5702 1
Коментари

ТДнаНАП-ВеликоТърновоофисВраца

22.05.2018, 22:11 часа
Браво! РЗИ работи, а резултатите се оповестяват своевремнно.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha