Борован отбеляза празника си с тържествена програма

Борован отбеляза празника си с тържествена програма На 21 май в салона на читалище „Цани Иванов“ в село Борован се проведе тържество по случай празника на селото. Традиционния събор събра стотици жители в салона и центъра на Борован. Официални гости на събитието бяха: Георги Гергов и Величка Гергова,  Христина Колева,  Виолета Въльовска, Христо Беличовски, Теменужка Беличовска, депутатите от 44-тото народно събрание Иван Генов и Николай Иванов, Георги Божинов, Явор Хайтов, Борислав Банчев – председател на ДПС област Враца, Николай Николов – председател на младежко ДПС, кметовете на населените места Цено Цоловски, Илиян Буковски, Гриша Георгиев, общински съветници. Тържеството започна с приветствено слово на инж. Десислава Тодорова. Председателят на Общински съвет Борован прочете Решенията на общински съвет Борован, с които се удостояват трима граждани с „Наградата на Борован“ :

Георги Тодоров Гергов 
Роден на 12 декември 1956 г. в с. Нивянин, Врачанска област. Завършва Висшия селскостопански институт (сега – Аграрен университет) в Пловдив, специалност „Агроинженерство”, степен „Магистър”. От м. януари 2007 г. Георги Гергов е изпълнителен директор, а от месец май 2009 година Председател на Съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив” АД най-големият изложбен център на България. В настоящия момент е Пълномощник на Председателя на Съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив” АД. Той е и съсобственик в дружеството заедно с Община Пловдив и държавата - един от успешните примери за публично-частно партньорство в България. На 27 май 2008 година, официално встъпва в длъжност Почетен консул на Руската федерация в град Пловдив, с консулски окръг обхващащ областите Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора. Носител е на ордена „Св.княз Александър Невски” – най-високата руска обществена награда.Първи носител на ордена „Св. Апостол Ерм” на Пловдивската Света Митрополия.Председател на Съвета на настоятелите на Аграрен университет - Пловдив.Член на Съвета на настоятелите на Медицинския университет в Пловдив.Председател на Попечителския съвет на „Славянската Литературна и Артистична Академия” гр. Варна. На 29.09.2008 г. е удостоен с титлата „Доктор Хонорис кауза” на Аграрния университет.От м. ноември 2008 година до м. ноември 2012 година е Председател на Българската федерация по конен спорт. На 15 юни 2012 година е избран за президент на ЦЕФА /Централноевропейски панаирен алианс/ за 2013 година. Женен с две деца.

Христо Лилов Беличовски
Роден на 4 април 1936г. Произхожда от средно селско семейство, родителите му са се занимавали със земеделие. Основно и средно образование завършва в село Борован през 1957г. след което заминава в казарма и служи като граничар в гранични войски, през 1959 годи завършва военната си служба. От 1960г. до 1961г. работи в ТКЗС на полето. Есента на 1961 година е приет за студент в селскостопански институт гр. София специалност „Зоотехника“, който завършва успешно през 1966г.По централно разпределение започва работа в ТКЗС село Нивянин като главен зоолог.През 1967г. се премества на работа в ТКЗС село Борован, работи като главен зоолог на ТКЗС село Борован и главен зоотехник на АПК село Борован до 1987г. Преминава през същата година на работа в свинекомплекса село Рогозен, като ръководител на бригада по свиневъдство на селата:Борован,Малорад, Нивянин и Девене със седалище Борован, след което става ръководител на 14 свинеферми към комплекса. През 1988г. става главен зоотехник на свинекомплекса и външните ферми до 1994г., след което постъпва на работа в АПК „Бъдеще“ село Борован, като зоотехник и работи там до пенсионирането си през 1996г. Цялата му трудова дейност преминава на територията на село Борован в областта на животновъдството.

Виолета Иванова Въльовска
Родена е на 23.04.1935 г. в село Борован. Основното си образование и гимназия завършва в село Борован през 1954г. След това се омъжва отново в село Борован. Има две деца син и дъщеря, двама внука и една правнучка. През 1955г. година завършва едномесечен курс във Видин за детска учителка. През 1962г. записва задочно учителски институт във гр. Враца, където учи три години. Докато учи работи в село Малорад във временни детски градини. През 1966г. в село Борован се открива първата целодневна детска градина с първоначално седалище в училище „Кирил и Методий“. Виолета Въльовска е първата директорка на детската градина. От 1966г. до пенсионирането си работи като директор в детската градина. Почти целия и трудов стаж минава в детската градина в село Борован. С много любов и всеотдайност е отгледала и възпитала най - ценното - нашите деца, децата на Борован в спокойна, благоприятна и щастлива среда. Живота и преминава в грижи да децата. Да вижда блясъка в очите на дечицата и удовлетворените родители, с които е общувала са най- голямата награда за нея. След пенсионирането си през 1983г. взема дейно участие във културния живот на селото, участва в женска певческа група „Боровански напеви“. 
Инж. Десислава Тодорова връчи плакети и букети на тримата номинирани. Те произнесоха благодарствени слова и изразиха радността си от оказаната чест. След официалната церемония почетните гости присъстваха на тържествен коктейл, организиран от инж. Десислава Тодорова. Гвоздеят на програмата бяха изпълненията на Берковската духова музика. Финалът на тържеството беше грандиозна фойерверк програма.
22.05.2018, 09:25 часа
1933 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha