На вниманието на ДАИ и общината: Съмнителни типове возят врачани с нередовни таксита /снимки/

На вниманието на ДАИ и общината: Съмнителни типове возят врачани с нередовни таксита /снимки/ Част от таксиметровите автомобили във Враца са нередовни, а някои от шофьорите дори са с криминално минало, алармираха граждани пред BulNews.bg.
Става въпрос за нелегални таксита, които са брандирани с логото на „Ичо Транс“. Те използват станцията на фирмата, но не покриват изискванията, необходими по закон, за да извършват тази дейност. Част от шофьорите са имали пререкания със закона и е съмнително дали са преминали задължителните психотестове, а за един от тях дори се знае, че е бивш затворник.
Според действащото законодателство, таксиметровите превози на пътници се извършват от регистрирани превозвачи или от водачи, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Шофьорите трябва да са правоспособни, неосъждани и минали психотест, а автомобилите да носят отличителни белези и да имат разрешително и лиценз.
Наблюдателни врачани обаче забелязали, че някои от колите нямат валидни стикери, издадени от община Враца. Те използват стари такива за вече изтекли години. Запознати коментират, че автомобилите нямат съответните лицензи и не плащат такси на община Враца, задължителни за извършването на превозваческа дейност.
Съгласно решение на общинския съвет във Враца, всички шофьори на таксиметрови автомобили трябва да плащат 400 лева годишно на местната хазна за патент. Освен това те дължат 60 лева такса за ползването на стоянките в града и 20 лева за стикер, доказващ, че са редовни.
С избягването на тези такси, шофьорите реално ядат хляба на редовните превозвачи, които чинно си плащат всички задължения. Фирмата, които отстъпва станцията, нехае за тези нарушения, тъй като също има изгода. По този начин шофьорите са доволни, че изкарват повече пари, а „Ичо Транс“ редовно прибира дневният наем.
За тези нарушения са подавани сигнали до ДАИ и община Враца, но към този момент реакция от тях няма. По тази причина гражданите се обърнаха към медията ни, като се надяват институциите най-после да обърнат внимание на проблема. На публикуваните снимки ясно се виждат регистрационните номера на колите, така че лесно може да се провери дали шофьорите отговарят на изискванията.
23.05.2018, 08:40 часа
5988 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha