Община Козлодуй изпраща походниците с богата програма

Община Козлодуй изпраща походниците с богата програма 27-ми май е Ден, посветен на годишнината от слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг. Ден, който всички жители на община Козлодуй очакват с нетърпение и вълнение.
В Ботев парк от обяд ще се събират от цялата страна участниците в 72-рия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”. Тази година броят на ботевите поклонници е 1 300.
От 14:00, 15:30 и от 17:00 часа граждани и гости на община Козлодуй ще имат възможност да плават по река Дунав с параход „Радецки”. За целта има автобуси, които гражданите могат да ползват безплатно. Молим желаещите да направят круиз с параход "Радецки", да бъдат на пристана тридесет минути по-рано от обявения час за тръгване.
Oт 15:00 до 17:00 часа ще се проведе "Училище по родолюбие" – инициатива, която Община Козлодуй осъществява за втора поредна година. Децата ще могат да се запознаят с факти за революционера от "самия него" (актьор ще влезе в ролята на Христо Ботев и ще проведе часове по родолюбие с присъстващите).
В 18:30 часа г-жа Цвета Караянчева (председател на НС) и г-жа Малина Николова (областен управител на област Враца), ще открият 72-рия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета".
В 19:00 часа вечерната програма стартира с концерт на симфониета “Видин”. Музикантите ще изпълнят българска фолклорна музика в съвременен аранжимент.
В 19:50 часа от палубата на параход „Радецки” започва възстановката на слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг. В изявата ще вземат участие родолюбци от Национален съюз „Единение” и от сродни организации от градовете Видин, Русе, Самоков и Луковит. Присъстващите ще имат възможност да наблюдават възстановката на специално инсталирана за празника лед стена.
В 20:15 часа Ансамбъл „Чинари” ще представи музикално-танцов спектакъл, създаден по стихове на Христо Ботев. Хореографията пресъздава борбения дух на българите от всички етнографски области. Богата палитра от национални носии и възрожденски костюми допълнително ще обогатява спектакъла. Участие в танцовата постановка ще вземат и танцьори от Националното училище по танцово изкуство, вокалните формации – Трио „Булгарина” и Квартет „Българи”.
В 21:40 часа е началото на тържествената заря-проверка по случай 142 години от слизането на Ботевата чета на козлодуйски бряг. Специален гост на община Козлодуй ще бъде госпожа Цвета Караянчева, председател на НС. Тържествената проверка ще бъде проведена от военно формирование от град Враца.
Всички събития в Ботев парк ще се излъчват на лед стената в центъра на Козлодуй и във ФБ страницата на Община Козлодуй.
За удобството на жителите и гостите на общината е организиран безплатен градски транспорт. Първият автобус ще тръгне в 13:00 часа от бензиностанция „Лукойл”. На всяка спирка в града ще има разписание на транспорта през целия ден, което ще бъде публикувано и в сайта на Общината. Вечерта, след приключването на зарята, пред входа на Ботев парк, на спирка „Обръщалото”, ще има допълнителни 5 (пет) автобуса, които ще извозват гражданите към града до полунощ.
Пожелаваме на всички жители и гости на община Козлодуй прекрасни мигове на историческата дата.
При въпроси възникнали по време на празника, моля да се обръщате към служители на администрацията, които ще бъдат с баджове на Община Козлодуй.
 
23.05.2018, 16:57 часа
2892 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha