С тържествен концерт завършиха 45-те празници на културата „Мездра май“

С тържествен концерт завършиха 45-те празници на културата „Мездра май“ С шествие на възпитаниците на детските градини и училищата на територията на община Мездра започнаха празненствата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост-24-ти май. Процесиите тръгнаха от кръговото кръстовище при „Алеята на кестените“ и завършиха на централния площад „България“.
Кметът на общината инж. Генади Събков приветства учители, ученици и гости по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
„Светлата бъднина, към която върви нашия народ е предопределена от вас, скъпи учители, защото това е вашият най –голям празник. Представям си колко сте горди, виждайки на сцената на нашия град да се изявяват вашите талантливи възпитаници.
Уважаеми съграждани, бъдете горди, смели и с огромно самочувствие, защото притежаваме неописуеми знания и умения. Нека усмивката и цветята към нашите учители и културни дейци, да бъдат нашия подарък към тях. Честит празник“, каза в словото си инж. Събков.
Почетни плакети получиха изявени доайени на просветното и културно дело в Мездра. В категория „Образование“ бяха отличени Илинка Каменова, Богдана Панчева, Борис Борисов, Емил Драгановски. Художниците Любомир Минковски и Николай Кучков бяха удостоени с призове в категория „Изобразително изкуство“. Признание в категория „Литература“ получиха Цветко Стеев и Светла Дамяновска, а в категория „Журналистика“- Иванка Стайкова и Кирил Радовенски.
Почетни плакети в категория „Читалищно дело“ получиха колективите на НЧ „Подем - Руска Бела 1928“-с. Руска Бела и НЧ „Просвета 1928“ - с .Царевец.
По традиция на 24-ти май бяха наградени деца и ученици с изявени дарби и творчески заложби. В категория „Наука и техника“ с парична премия и грамота бяха удостоени 35 ученици, в категория „Изкуство и култура“ награда за труда си получиха 18 възпитаници на училищата на територията на Общината, както и 10 групи и сдружения. В категория „Спорт“ бяха наградени 25 изявени таланти и отборът по хандбал V-VII клас на ОУ “Христо Ботев“.
В навечерието на един от най-българските празници, на площада в Мездра бе поставена и къщичка за книги, дарена от Сергей Игнатов. Всеки, който желае може да вземе книга от нея и да остави вече прочетенатакава. Дарителят също получи почетна грамота от кмета на общината за насърчаване на четенето и обмена на книги.
Пъстрата музикално-танцова програма бе открита от възпитаниците на Детски танцов състав „Мездренче“ с художествен ръководител Йоанна Аспарухова. Талантливите деца изпълниха богата палитра от танци- „Ръченица“, „Северняшки ритми“, „Северняшки микс“ и „Джиновски смесен танц“.
Малчуганите от Детска градина „Мир“ представиха разнообразна програма от песни, танци и стихотворения, след което се изявиха децата от Детска градина „Роза“ и Детска градина „Слънчице“.
Ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - клуб „Приятели на руския език“ изпяха „Ние сме малки звезди“ и представиха „Танц на стюардесите“.
 Александър Георгиев от Сдружение „Ново поколение на талантите“ изпълни песента „Завръщане“, а Вокална група „Little Wings” изпя „Вик за близост“.
Преслав Николаев от ОУ „Христо Ботев“ представи песента „Домашно излъчване“, а финал на спектакъла постави талантливата възпитаничката на СУ „Иван Вазов“- Елизабет Виталиева, която изпя любими български песни.
24.05.2018, 15:03 часа
1720 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha