Вредители унищожават растителността във Врачанския Балкан

Вредители унищожават растителността във Врачанския Балкан Гората в историческата местност Милин камък във Врачанско е нападната от вредители и дърветата са останали без листа. Хората се оплакаха, че подадените от тях сигнали до местните институции не са довели до адекватна реакция за спасяване на гората.
Връх Милин камък е свързан с похода на Ботевата чета и всяка година тук се чества паметта на загиналите 22-ма борци за национално освобождение. На традиционния курбан на 19 май хората били неприятно изненадани от останалите без листа клони на дърветата. Веднага сигнализирали до община Враца, екоинспекцията и управлението на горите в Берковица.
"При моя разговор с дирекцията в Берковица ми отговориха, че София е информирана и това бедствие не е само тук, а на много територии на област Враца, но трябва процедура, обследване на гората и пръскане, за което ще мине време. Ако не се напръска през следващите една-две седмици, трагедията ще се разрасне до невъзможност да бъде спасена гората", каза Иван Иванов жител на село Чирен.
От община Враца обясниха, че веднага е обявена обществена поръчка, но на търга едната от двете явили се фирми се отказала. Затова е в ход нова процедура.
Природозащитници и родолюбци се надяват, че гората все пак ще оцелее до края на новата процедура и ще дочака да бъде спасена.
28.05.2018, 08:15 часа
2354 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha