Вижте кои две общини в Северозапада ще получат екопечки за по-чист въздух

Вижте кои две общини в Северозапада ще получат екопечки за по-чист въздух Седем общини си разделят по 65 млн. лв. за закупуване на печки за отопление на пелети. които ще бъдат раздадени безплатно на гражданите, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Финансирането по принцип е за 21 града, включени в наказателната процедура за качеството на въздуха срещу България.
В момента на условията отговарят само 7 - София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, Бургас и Благоевград. Изискванията са да имат изготвена програма за качеството на атмосферния въздух, а като основен източник на замърсяване да е идентифицирано битовото отопление, обясняват от екоминистерството.
Освен това е необходимо общините да имат набелязани конкретни мерки в борбата с проблема. Именно поради тази причина Пловдив, който е на водещо място по замърсяване, няма да има възможност да се включи на първия етап.
В момента града под тепетата все още разработва своята стратегия, така че се очаква да бъде включен на втория етап. На база на изготвените предварително програми за борба с мръсния въздух пък ще бъдат направени и проектите, с които ще се кандидатства.
Вторият етап на оперативната програма ще бъде отворен през есента. За мерки за пречистване на въздуха са предвидени 111 млн. лв. за всички 21 града. Прогнозата е до края на лятото първия етапа от процедурата да бъде обявен, така че общините да могат да изпълнят част от мерките за подмяна на уреди за битово отопление преди зимния сезон.
28.05.2018, 08:05 часа
2608 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha