Политическата криза в Италия се задълбочава

Политическата криза в Италия се задълбочава Номинираният за премиер на Италия Джузепе Конте да съставя на правителство. Причината е отказът на президента Серджо Матарела да утвърди списъка с министрите и по-конкретно предложения за министър на икономиката Паоло Савона.
Моментално последваха реакции от партиите "Лига" и "Пет звезди", които през последните седмици правят опит да сформират кабинет.  Двете формации твърдят, че Мотарела е отхвърлил номинацията на Савона заради евроскептичните му възгледи.
"Ако имаме министър, когото не ценят в Берлин, това означава, че е правилният министър. В Италия решават италианците - каза Салвини - В демокрация, ако все още сме в демокрация, има само едно нещо, което да се направи - да се произнесат италианците".
Досегашният министър на икономиката Карло Падоан обаче е на мнение, че проблемът не е Савона, а икономическият план на двете партии , който е "очевидно несъстоятелен".
Лидерът на Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо настоя, че италианският президент Серджо Матарела би трябвало да бъде подложен на импийчмънт за предателство към държавата
"Ние бяхме на няколко крачки от съставяне на правителство и бяхме спрени, защото в нашия кабинет имаше министър, критикувал Европейския съюз", заяви Ди Майо в интервю за телевизия РАИ.
"Искам тази институционална криза да бъде отнесена до парламента... и президентът да бъде съден", каза той, уточнявайки, че става въпрос за обвинения по член 90 от конституцията. Този член предвижда парламентът да гласува срещу президента за държавна измяна или накърняване на конституцията. Ако това бъде подкрепено от обикновено мнозинство, Конституционният съд ще трябва да реши дали да има импийчмънт или не. 
По информация на агенция АНСА Движението "Пет звезди" и партията "Италиански братя" обмислят възможност за импийчмънт на Матарела, посочва ТАСС, цитирана от БТА.
Според лидера на "Италиански братя" Джорджа Мелони това, че президентът е отхвърлил кандидатурата на Паоло Савона за министър на икономиката, означава, че "Матарела се намира под влиянието на чуждестранни интереси и възпрепятства съставянето на ново правителство".
Според "Италиански братя" "това изисква от парламента да разгледа (възможността) президентът да бъде обвинен в държавна измяна". 
   
28.05.2018, 09:32 часа
499 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha