До 2025 г. у нас ще се появят 10 зарядни станции за водородни автомобили

До 2025 г. у нас ще се появят 10 зарядни станции за водородни автомобили До 2025 г. в България ще бъдат изградени 10 станции за зареждане на водородни автомобили. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов при представянето на водородни автомобилни технологии в София, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
По думите му в момента няма нито една зарядна станция в страната, а водородните технологии навлизат все по-усилено в ежедневието.
"Правителството е одобрило национална програма за развитие на пазара на алтернативни горива. Вече се проучват местата, където да бъдат изградени зарядните станции, като най-вероятно първата ще бъде в Бургас", заяви Попов.
Той каза още, че вече се работи по модифицирането на първия български кораб за превоз на пътници, който ще се задвижва с водороден двигател.
„Те ще зареждат без да плащат за горивото, което ще влиза в резервоара на техния автомобил”, каза зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.
Водородният автомобил се зарежда за 5 минути. С едно зареждане се изминават около 500 километра.
Основният недостатък е, че е скъп – цената на единия от автомобилите, показани днес в София, е 76 хиляди евро.
„Аз знам, че цената в бъдеще ще бъде много по-малко, защото когато тези коли почнат да се произвеждат масово и цените им ще намалеят”, заяви Барт Биебуйк – директор на предприятие "Горивни клетки и водород”.
А отпадният продукт при тези коли е вода, която е годна и за пиене.
28.05.2018, 12:08 часа
1090 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha