В кренвиршите има пера, косми, човки, амониев хидроокис и бензоат

В кренвиршите има пера, косми, човки, амониев хидроокис и бензоат Ако в новата наредба не запишат какво означава месо, ще продължат да ни пробутват човки, вътрешности и кожи с боя
Идва ли краят на кренвиршите и каймата с пера, косми, човки, вътрешности, кожи, кости, амониев хидроокис, натриев бензоат и канцерогенни трансмазнини? Или просто делът им ще намалее?
В амбициозния план на Министерството на земеделието са въведени нови стандарти при най-масовите храни. Идеята е в кренвиршите да има минимум 50 или 70% месо, а килограм сирене или кашкавал да е произведен поне от 5 л мляко.
Причината е, че в масовите храни в момента има изобилие от всякакви боклуци, Е-та, оцветители, слепващи агенти, опасни консерванти и др.
"Когато видях точно как се правят кренвиршите, се отказах завинаги да ги ям - споделя пред "168 часа" земеделският производител Васил Василев. - Отидох в месопреработвателен комбинат близо до Кюстендил. Пред очите ми в една машина се сложиха остатъци от животни, кости, клюнове, нокти и пера на птици, соя и целулоза. Цялото нещо се смля до получаване на хомогенна смес. След това добавиха няколко вида бои, за да се постигне определен цвят, и кренвиршите бяха готови."
По думите му този месокомбинат продължава да развива дейността си, но вече в София.
"Така се правят всички кренвирши - категоричен е фермерът. - Почти няма фирма, която да не използва този метод - кой повече, кой по-малко. Причината е в парите. Ако се сложи истинско месо, продуктът става доста скъп."
02.06.2018, 16:15 часа
1710 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha