По-високи глоби и затвор за бракониери-рецидивисти

По-високи глоби и затвор за бракониери-рецидивисти Народното събрание прие промени в Наказателния кодекс на първо четене, с които въведе по-строги наказания за бракониерите. Предложението за промяна е на "Обединени патриоти", а водещата парламентарна група по законопроекта - тази по правни въпроси, не го подкрепи. Санкции ще се налагат на всеки, който лови незаконно риба - дори да не е констатиран улов. Измененията бяха приети с 93 гласа за, 7 депутати бяха против, а 28 се въздържаха.
В сега действащото законодателство за немаловажни случаи извършителите се наказваха със затвор до една година и с глоба от 100 до 1000 лева. С предложената промяна се повишава минималният размер на глобата на 200 лв. и се въвеждат по-­високи санкции при повторно извършване на деянието.
Немаловажните случаи по смисъла на закона включват улов на риба в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества или в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов, улов на риба в запазени места или при маловодие, както и в непромишлени води през размножителния период на рибата.
В средата на май парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред подкрепи на първо четене изменения в Закона за рибарството и аквакултурите, с които служителите от агенцията по рибарство могат да получат полицейски правомощия. До 12 юни е срокът за внасяне на предложения и становища между двете четения на законопроекта.
06.06.2018, 15:37 часа
828 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha