Вижте как държавата бори младежката безработица

Вижте как държавата бори младежката безработица Държавата продължава да бори младежката безработица.
По експертна оценка на трудовите посредници в бюрата по труда младежите приоритетно започват работа в сектора на услугите.
Това съобщиха от Агенцията по заетостта.
Причината за това е, че изискванията за определена квалификация не са от голямо решаващо значение.
Младежите, регистрирани в бюрата по труда, се насочват към професии като продавач-консултант, оператор обслужване на клиенти, както и всички професии в ресторантския и хотелиерския сектор.
По-рядко търсещите препитание гледат за професии, изискващи специална квалификация. Такива например са оператори на машини и съоръжения, електротехници и монтьори, оператори в шевното производство.
Младежите с висше образование, ползващи услугите на бюрата по труда, се включват в трудовия пазар приоритетно в сектора на търговията, финансовите услуги, операциите с недвижими имоти като икономисти, финансисти, търговци, маркетинг специалисти и др.
По-рядко хора с подобна квалификация търсят работа в преработвателната промишленост, транспорта и ИКТ сектора като инженери, спедитори, програмисти.
Най-малко броят е в здравеопазването и образованието, имайки предвид професиите лекари, медицински сестри, фармацевти и учители.
„Насърчаването на младежката заетост е водещ приоритет за Европейския съюз“, посочиха от Агенцията.
Така държавата бори проблема чрез три схеми, които са директно насочени към младежи до 29 години.
Две от тях осигуряват заетост и възможност за обучение на младите хора, а третата схема – „Готови за работа”, предоставя иновативни дейности по активиране на неактивни младежи, които да се включат в Ателиета за търсене на работа и трудови борси, насочени само към техните потребности.
11.06.2018, 16:33 часа
879 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha