Какво се случва в мозъка ни след секс?

Какво се случва в мозъка ни след секс? Чувството на привързаност след секс не е рядкост, но се нарежда сред изненадващите усещания за жените – особено когато все още не са развили осъзнати чувства към партньора. Причината се оказват хормоните и по-точно окситоцинът, познат още като „любовният хормон“. Той се отделя по време на секс и различни форми на интимност, като е свързан и с усещането на привързаност, преданост и доверие.
Затова е логично да асоциираме приятните чувства с човека, с когото ги споделяме, и така да искаме повече от тях… и от него. Това най-вероятно е причината някой да се настани трайно в мислите ни, дори прекараното време с него да е било кратко.
Чувството за привързаност обаче не е резултат единствено от физическа активност. Окситоцинът се отделя по време на разнообразни дейности, твърдят специалисти: от това да видим домашния си любимиец през играта в отбор до получаването на масаж.
Д-р Лорън Брим, автор на книгата „Новите правила на секса“, казва, че привързаността може да се появи и при други форми на близост: „Може да се почувстваме влюбени дори и след като сме говорили с някого само веднъж“.
Брим допълва също, че това усещане зависи от „интимността на преживяването и вродената химия между партньорите“. Взаимното вглеждане в очите на другия и споделянето на лични истории може да допринесе за осъществяване на същата връзка.
Важно е да се отбележи, че не всички обстоятелства благоприятстват този ефект – заради негативното преживяване окситоцин не се отделя в случаи на сексуален тормоз, нито при редовен секс между съпрузи, чийто брак не е щастлив. За съжаление, този тип интимност не е способен да спаси връзката или да накара партньорите отново да се влюбят един в друг. Специалистите твърдят още, че хората често реагират спрямо секса така, както им е било внушено. „Сексът създава усещане за нужда от обвързване с партньора, защото обществото е приело това като част от социалния сценарий“, казва Брим.
Според нея по същия начин стои и въпросът с поведението на половете след секс: „Ако ни е казано, че мъжете имат нужда от внимание след секс, а жените са склонни към безразборни контакти, такава ще бъде и реалността“.Ето защо следващият път, когато изпитаме нещо такова, е добре да не бъркаме дейността на хормоните с любов. Препоръчително е да се запитаме дали просто сме харесали преживяването по време на секс, или чувстваме по-дълбоко ниво на близост и поради други причини.
14.06.2018, 14:06 часа
1063 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha