В България няма регистър на донорите с редки кръвни групи

В България няма регистър на донорите с редки кръвни групи Страната ни все още няма Национална информационна система за кръводаряването, която да е внедрена във всички центрове у нас. В България няма и регистър на донорите с редки кръвни групи. Сред целите на Световната здравна организация е до 2 години всички държави да набавят нужната им кръв изцяло от безвъзмездни дарители, а у нас това са едва 22% от случаите, съобщава БНТ.
Страната ни е в дъното на класациите за доброволни кръводарители като Марин Пенчев. В почти 80% от случаите у нас кръв се дарява при нужда от роднини.
Единна информационна система за кръводарителите в България все още обаче няма. Така например в Пловдив може да се бракува кръв с изтичаща годност, докато в Стара Загора някой да има нужда от нея.
Проф. Фани Мартинова, директор на Националния център по трансфузионна хематология: "Това се отразява на нашата работа, на информираността къде какви количества има. Идеята, която аз имам, е да се направи одит на съществуващата система".
От резултатите ще стане ясно колко ще струва доизграждането на базата данни. През миналата година у нас кръв са дарили 164 000 души - с 2500 по-малко от 2016 г.
15.06.2018, 09:27 часа
664 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha