Договорът на Македония с Гърция няма да влезе в сила - ето защо

Договорът на Македония с Гърция няма да влезе в сила - ето защо Македонският професор по право Димитър Апасиев заяви, че "дори да премине ратификацията на договора в македонския парламент, следва суспензивно действие, а при повторното гласуване за договора в парламента и така нареченото джобно вето от президента Георге Иванов“, предава скопското електронно издание "МКД“.
"Втората правна пречка е Конституционният съд, който ще анулира договора, защото противоречи на конституцията, а никой международен договор не е по-силен от нея. Да си припомним, че вече съществува правен прецедент от 2002 година, когато Конституционният съд анулира точно международния договор с Гърция за рафинерията "Окта““, заяви Апасиев.
"Трета пречка ще бъде референдумът. Той не може да бъде консултативен, а трябва да е задължителен. Ако гражданите на референдума за независимост от 1991 година "отсъдиха“, че искат държавата им да се казва Република Македония, сега трябва по същия начин на референдум "да отсъдят“ за смяна на името. А за това е нужна висока избирателна активност – около 900 хиляди граждани“, обясни той.
Четвъртата пречка, според Апасиев, е промяната на конституцията в народното събрание, където е необходимо да се осигури мнозинство от две трети, а той не вярва че опозицията би се осмелила да гласува за договора.
И последната пречка за Апасиев, е гръцкият парламент, заради задължението за ратификация на договора за който, според гръцките закони, трябва да гласуват три пети от депутатите, т.е. 180 от общо 300-те членове на парламента в Атина.
"Това може да бъде неосъществимо имайки предвид изявлението на Панос Каменос от партията "Независимите гърци“, които са против употребата на термина Македония в името и който заяви, че няма да гласува за ратификацията“, добави още професорът.
18.06.2018, 09:22 часа
697 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha