Холандия въвежда частична забрана на скриващи лицето облекла

Холандия въвежда частична забрана на скриващи лицето облекла Горната камара на холандския парламент прие закон, забраняващ носенето на "скриващи лицето облекла" в обществени сгради като училища, правителствени офиси и болници, предаде "Ройтерс".
Долната камара прие законопроекта през 2016 г., след като опитите за налагане на по-обща забрана за носене на бурки и други такива покривала се провалиха. Новият закон забранява всички облекла, скриващи лицето, например каски за мотори и ски маски, в обществени сгради, но не и на улиците.
Целта на закона е училищата, болниците и обществения транспорт да бъдат по-безопасни, но според критици той е насочен срещу ислямските покривала като бурка и никаб. През 2015 г. основният консултативен орган към холандското правителство увери, че изборът да се носи ислямско покривало е защитен от конституционното право за свобода на религията и че не вижда никакво основание за ограничаване на това право.
Холандският закон е представен от правителството като "религиозно неутрален" и няма толкова голям обхват, колкото във Франция и в съседна Белгия.
Едва между 200 и 400 жени в Холандия носят бурка или никаб.
27.06.2018, 09:54 часа
659 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha