Внимание! Възниква нов мигрантски маршрут към Европа

Внимание! Възниква нов мигрантски маршрут към Европа Ръководителят на европейската гранична агенция „Фронтекс“ Фабрис Лежери предупреди за възникването на нов мигрантски маршрут към Европа. „Ако ме попитате какво предизвиква най-голяма загриженост към момента, отговорът ми е Испания“, поясни французинът в интервю за германския национален ежедневник Die Welt.
През юни са регистрирани около шест хиляди незаконни мигранти, предприели опит да се прехвърлят в Европа от Африка през западната част на Средиземно море. „Ако броят им се увеличи, този маршрут ще стане основният“, предупреди Лежери, като същевременно разясни, че половината от тези мигранти са граждани на Мароко. Останалите са от държави от Западна Африка.
Според ръководителя на „Фронтекс“ през следващите месеци маршрутът от Мароко до Европа ще се наложи като алтернативен път за мигрантите, опитващи се да се установят на територията на държавите от Европа. Поради тази причина Лежери подчерта, че подкрепя плановете за настаняването на мигранти в центрове в северната част на Африка.
От изданието подчертават, че по данни на Международната организация по миграция (МОМ) в периода януари-юли се наблюдава спад на мигрантите и бежанците, предприемащи опити да достигнат Европа през Средиземно море. Броят им за първото полугодие е около 46,5 хил. мъже, жени и деца.
През същия период на 2017 г. са регистрирани повече от 101 хил. души, прекосили Средиземноморието в посока Европа, докато от началото на януари до началото на юли 2016 г. броят им е бил най-малко 232 хил. мигранти и бежанци.
07.07.2018, 11:34 часа
1357 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha