Ниското атмосферно налягане ни “тежи” на главата и ставите

Ниското атмосферно налягане ни “тежи” на главата и ставите Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца. Това изречение присъства често в прогнозата за времето през последните дни и звучи някак си безобидно - нещо, което е ниско, няма начин да натежава в здравословното ни състояние. При повечето хора наистина е така.
За метеорологично чувствителните съобщението е предупреждение за поне два вида проблеми със здравето и напомняне да си сложат в ръчната чанта лекарства.
Независимо един от друг различни научни екипи - в САЩ, Япония, Великобритания, Хърватия и др., установяват, че понижаването на атмосферно налягане може да създава проблем. Основно при пациенти с някакви заболявания, но и при гранични състояние и здрави хора.
Най-чести са оплакванията от скованост и дискомфорт в ставите, “обикновено” главоболие и мигрена, за която японското проучване установява и приблизителния ръст - кризите се увеличават към 20%.
Експертите предлагат две обяснения. Първото: виновно за болките в главата е преодоляването на разликата в налягането между заобикалящата атмосфера и четирите вида синуси и динамиката на кръвното налягане . Особено неприятни може да са симптомите при хрема и запушен нос, когато кухините са пълни и изравняването на налягането е затруднено. Второто обяснение се търси в разширяването на мозъчните кръвоносни съдове и стартирането на специфични биохимични промени, които предизвикват пристъп на мигрена. Болките в ставите също се обясняват с адаптационни механизми за изравняване на налягането върху тялото и в кухините и течностите вътре в него.
07.07.2018, 15:53 часа
1015 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha