Започна операцията по изваждане на децата, блокирани в пещера в Тайланд

Започна операцията по изваждане на децата, блокирани в пещера в Тайланд Операцията по изваждането на 12-те деца и техния треньор по футбол от пещерата в Тайланд, където са блокирани от 23 юни, започна, предадоха световните агенции.
"Днес е големият ден. Момчетата са готови да посрещнат всички предизвикателства", каза губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн. Той отговаря за кризисния щаб.
За да извадят 13-те души от пещерата са пратени 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци.
Децата ще бъдат изваждани "един по един" и тази деликатна операция, която започна днес, ще отнеме от два до три дни, каза Чалонгчай Чайякорн, един от ръководителите на кризисния център.
Възможно е обаче още днес в 21 ч. местно време (10 ч. източноамериканско време, 17 ч. българско време) да бъде изваден някой.
Спасителните екипи от 3-4 дни са репетирали изваждането на момчетата, като всяко едно ще е придружавано от двама водолази. Единственият начин за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и при въздух, в който кислородът не достига. Момчетата и техният треньор обаче са обучени да се гмуркат.
Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи - нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно
По-рано спасителите разпоредиха всички, които нямат нещо общо със спасителната акция, да напуснат района. Сред тях бяха и над 1000 журналисти, които си бяха създали импровизирано село в близост до входа на пещерата. Те бяха насочени към правителствени сгради, където да очакват на последващ етап пресконференция.
Същевременно американският предприемач и милиардер Илон Мъск предложи да се изгради мини подводница за спасяването на момчетата. Това написа той в Туитър, предаде ТАСС. Мини подводницата може да бъде произведена на базата на части на ракетата Фалкон Девет, създадена от компанията на Мъск Спейс Екс. Тя трябва да е достатъчно лека, за да я носят двама водолази и достатъчно тясна, за да преминава през тесните проходи на пещерата, но същевременно да е с достатъчни размери, за да се настани вътре едно дете, на което ще бъде доставян кислород. Мъск изпрати свои специалисти в Тайланд, които да помогнат в спасителната операция.
08.07.2018, 11:43 часа
803 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha