Обучаваха ловците от Белоградчик

Обучаваха ловците от Белоградчик Ловците от Белоградчик преминаха инструктаж във връзка с надзора на болестта Африканска чума по свинете. Пред представители от ловните дружинки на ЛРС „Миджур” – Чупрене и ЛРС „Сокол” – Белоградчик доктор Валери Велков – началник отдел „Здравеопазване на животните” към ОБДХ– Видин, представи епизоотичната обстановка и даде практически съвети как да се взима проба от убити диви прасета.
„Обезпокоителна е ситуацията в Румъния, тъй като от пет години африканската чума по свинете навлезе в Европа от прибалтийските държави Латвия, Естония, Литва, продължи в Полша, Унгария, Румъния. Взима се задължително за проба далак, бъбрек и кръв”, разясни Велков. 
Докторът припомни и процедурата при намиране на умрели прасета в гората "вие не бива нищо да пипате. Най-добрият вариант е да ни уведомите. Ние имаме съответно екипи, за да отидем на място, да вземем пробата и да го загробим на място.” 
Във връзка с проблема тази година ловът на диви прасета ще започне от 18 юли и ще продължи до 31 декември. На присъстващите бяха раздадени листовки с практически инструкции и брошури, свързани с африканската чума по прасетата. 
13.07.2018, 16:13 часа
745 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha