Израел затвори за седмица товарния пропускателен пункт за Газа, за да накаже Хамас

Израел затвори за седмица товарния пропускателен пункт за Газа, за да накаже Хамас Израел затвори днес единствения си пропускателен пункт за стоки на границата с Ивицата Газа в отговор на враждебните действия на Хамас, продължили и след като ислямисткото движение се съгласи на 24-часово прекратяване на огъня, предаде АП.
Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви, че Израел ще прекрати доставките на газ и гориво през пункта Керем Шалом до неделя, но ще позволи преминаването на храни и основни медикаменти. Освен това Израел затяга морската блокада на Газа, предназначена да предотврати контрабандата на оръжие, и занапред палестинските плавателни съдове ще могат да излизат най-много до 3 морски мили от брега, вместо досегашните шест.
Въпреки че управляващото движение Хамас прие прекратяването на огъня, палестинци от Газа продължиха да пускат хвърчила и балони със запалителни устройства в посока към Израел, причинявайки пожари, които нанесоха сериозни щети на земеделски земи и природни резервати.
Израел заяви, че не желае нова война с Хамас, но повече няма да толерира нападенията на екстремистите. Израелските власти съобщиха, че са открили дори сокол с прикрепена запалителна бомба. Официално това изглежда е първият случай на използване на животно за атака срещу Израел от Газа, отбелязва АП.
17.07.2018, 12:54 часа
618 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha